Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

În Moldova va fi creată o centrală a riscurilor în sistemul bancar

13 mar. 2013,, 10:48   Economie
3440 0
Foto: radiochisinau.md
În Moldova este preconizată crearea unei centrale a riscurilor în sectorul bancar. Inițiativa îi aparține Băncii Naționale a Moldovei, care urmărește scopul de instituire a unui „control mai riguros al riscurilor” în sistemul bancar, prezentînd spre consultări publice proiectul Conceptului Centralei Riscurilor.

Potrivit BNM, prin înființarea centralei, banca urmărește facilitarea dezvoltării unui sistem financiar puternic și competitiv cu cel mai mic risc posibil. În același timp, activitatea bancară din Republica Moldova este expusă diverselor riscuri, cea mai mare pondere revenind riscului de credit. Pentru instituirea unui control mai aspru asupra riscurilor în sistemul bancar, în special, a celor de credit, BNM sugerează crearea unei structuri speciale la nivel central – Centrala Riscurilor.

Stabilirea acestei structuri va permite BNM să dispună de informații operative și complete, pe baza cărora va fi determinat nivelul general de risc al fiecărei bănci, precum și evaluate mai eficient riscurile de credit. În plus, informaţia oferită de registrul riscului de credit din cadrul Centralei Riscurilor va face posibilă evaluarea şi monitorizarea riscului de credit de către Banca Naţională la nivel de sistem şi grupe de bănci. Acest lucru, va reduce presiunea asupra băncilor licențiate de către organele de supraveghere prin reducerea cantității de informații solicitate, ca urmare a utilizării sale a sistemului informațional al BNM.

Banca Națională a Moldovei subliniază că acțiunea va diminua presiunea asupra băncilor licenţiate în cadrul controalelor pe teren, prin reducerea volumului de informaţii solicitat, urmare a utilizării celor din sistemul informaţional al BNM. Prin crearea noii structuri, BNM va avea posibilitatea de a utiliza un sistem informatizat complex, care să-i permită să identifice în termene restrînse riscurile majore aferente portofoliului de credite.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?