X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Soarta lucrărilor de pe 31 August, incertă: nu se cunoaște cînd se vor finaliza

4 apr. 22:03   Capitala
1566 0

Deși lucrările de pe strada 31 August din capitală au început acum un an, nu se cunoaște cînd se vor finaliza.

În timp ce ministrul Culturii spune că instituția a furnizat o schiță cu recomandări pentru primărie, de cealaltă parte, primarul Ceban zice că planul ministerului nu face decît să îngreuneze situația, transmite TV8.

Între timp, lucrările de pe porțiunea de drum între străzile Pușkin și Bodoni au fost sistate, fapt care nemulțumește trecătorii.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a comunicat că mingea este la fileul primăriei și că repsonsabilii de acolo trebuie să elaboreze un proiect de execuție.

„Aceste întrebări trebuie să le adresați, în primul rînd, gospodarilor în ograda cărora, pe proprietatea cărora se află această porțiune de stradă, mă refer la Primăria municipiului Chișinău a venit primăria cu o idee, cu o schiță de proiect, a primit aviz pozitiv imediat, într-o săptămînă, probabil, a fost examinată și a primit aviz pozitiv cu anumite recomandări. Acum așteptăm proiectul de execuție pentru a fi iarăși aprobat la CNMI, nu vom reține în niciun caz, cu nici o zi mai mult examinarea acestei schițe, după care așteptăm investițiile și ordinea pe această stradă”.


În replică, edilul capitalei spune că sugestiile venite din partea ministerului nu fac decît să tergiverseze procesul.

„ Pînă la această etapă nu este o soluție finală și nu este vina primăriei municipiului Chișinău. Noi am spus, dați-ne viziunea dumneavoastră și noi vom realiza această viziune, ei au furnizat o schiță, un concept în această privință, soluțiile oferite uneori s-ar părea că sînt anume pentru a bloca acest proces”, a spus Ion Ceban.

În timp ce autoritățile pasează responsabilitatea între ele, cetățenii se plîng că lucrările creează incomodități.

„Strada 31 august este cea mai importantă din punct de vedere a logisticii orășenești, rute de troleibuz, noi nu putem fără ele, uitați-vă ce se face pe Mateevici, e dezastru, adică o intenție bună, dar nu este cea mai bună intenție, nu este cea mai bună stradă, nu este porțiunea toată întreagă. Vă zic sincer, asta e bătaie de joc față de chișinăuieni. Da, noi trebuie să păstrăm ceea ce este frumos, istoric, dar nu vă supărați, clădirile care stau în jur să cadă, oare nu sînt ele mai importante?”

„- Nu vă incomodează, nu vă deranjează? - Ba da, batjocoră și rușine mare. - Cum credeți, cam în cît timp se vor finaliza? - Cînd se va termina prostia atunci”.

Totuși, unii sînt dispuși să aștepte de dragul unui proiect frumos.

„Să fie frumos în oraș, noi vom ști ce a fost aici pînă la noi. Aici au trăit atîtea generații, să fie frumos, eu voi fi bucuroasă”.

Porțiunea de caldarîm de pe strada 31 August din centrul capitalei a fost descoperită în primăvară anului trecut, în timpul lucrărilor de reparație a străzii. Potrivit arheologilor, caldarîmul datează din secolul 19. Amintim că la începutul lunii februarie, Ministerul Culturii a prezentat un proiect de transformare a porțiunii de drum în stradă pietonală, care va include și porțiunea cu pavaj istoric. Cheltuielile s-ar ridica la aproximativ 35-40 mii de euro, bani care ar urma să fie investiți de Ministerul Culturii și Primăria Chișinău.

0
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?