X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4012

Moldova nu a valorificat cotele la livrările către UE

5 mar. 2013,, 10:14   Economie
3721 2
Foto: radiochisinau.md
Agenţii economici din Moldova nu au valorificat în anul 2012 cotele la livrările scutite de taxe către UE, acordate republicii în cadrul preferinţelor comerciale autonome (PCA).

Potrivit Agenției "Infotag" cu trimitere la raportul Ministerului Economiei, cea mai problematică situaţie ţine de livrările de grîu, furnizate într-o cantitate de numai 25,8 mii tone sau 51,66% din cota distribuită. Principalele direcţii de livrare sînt România, Marea Britanie și Italia.

La zahăr, cota de export a fost realizată în proporţie de 82,58% (28 mii de tone). Principalii destinatari au fost România, Belgia şi Polonia.

Vinificatorii moldoveni au reuşit să livreze în anul 2012 în Uniunea Europeană 1,6 mil. decalitri de vin (90%). Majoritatea livrărilor au avut puncte de destinaţie în Republica Cehă, Germania, România, Lituania, Polonia, Slovacia.

Timp de numai un an au fost eliberate circa 1,3 mii de autorizaţii pentru exportul vinului, zahărului, grîului, porumbului şi orzului. Ministerul Economiei explică nivelul redus de utilizare a cotelor tarifare la exportul cerealelor prin preţurile reduse la aceste mărfuri pe pieţele mondiale, precum şi recolta proastă în ţară din cauza secetei anului 2012.

La solicitarea Moldovei, Parlamentul european a sporit din anul 2012 cotele la importul unei serii de mărfuri. Cota la importul fără taxe a vinurilor moldoveneşti va spori în anul 2013 de la 1,8 pînă la 2,4 milioane de decalitri. De asemenea, vor spori anual cu 5 mii tone cotele de livrare a grîului, orzului şi porumbului, pentru ca în anul 2015 să atingă cifra de 65 mii tone, 60 și 55 mii tone corespunzător.

Regimul preferinţelor autonome în comerţul cu UE a fost acordat Moldovei de la 1 martie 2008 cu scopul dezvoltării economiei sale şi atragerii investiţiilor. Pentru o serie de poziţii sensibile, cum ar fi vinul, zahărul, cerealele, au fost distribuite cote. În total, UE este pregătită să acorde cote pentru 13 poziţii, din care Moldova valorifică doar 5 poziţii.

Regimul preferinţelor autonome va fi sistat după ce va intra în vigoare Acordul privind crearea Zonei de liber schimb dintre RM și UE, care este preconizat a fi semnat în toamna anului curent la summitul "Parteneriatului Estic" care se va desfăşura la Vilnius.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?