X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Ilie Rotaru: " Organele de drept apără, în primul rînd, interesele politicienilor, nu ale cetăţenilor "

31 ian. 2013,, 17:35   Societate
6256 1
Foto: rotaru.md
Organele de drept apără, în primul rînd, interese economice şi politice, şi abia pe al patrulea loc ar putea să le preocupe interesele cetăţenilor Republicii Moldova, susţine cunoscutul avocat, Ilie Rotaru.

Joi, într-o conferinţă de presă la Agenţia "Infotag", Rotaru, în numele asociaţiei obşteşti "În apărarea victimelor justiţiei din Moldova", a declarat că va prezenta o serie întreagă de dosare penale şi va dovedi pe baza acestora nevinovăţia oamenilor pedepsiţi ilegal de către organele de drept.

"Asociaţia nu este înregistrată deocamdată la Ministerul Justiţiei, pentru că aşteptăm ca persoane cunoscute şi cu autoritate să adere la noi, după care vom depune dosarul pentru înregistrare", a spus Rotaru.

Juristul a afirmat că mulţi cetăţeni în R.Moldova sînt pedepsiţi fără vină din două motive - economic şi politic, de care deseori se ghidează organele de drept din ţară. "Voi invoca doar două cazuri. În primul, un fost maior de poliţie, colaborator al serviciului de securitate al primului şi celui de-al doilea Preşedinte al Republicii Moldova, Oleg Chirvas, a stat ilegal la închisoare timp de un an", a declarat Rotaru.

Chirvas, prezent şi el la conferinţa de presă, a spus că i-a fost fabricat un dosar prin care dînsul ar fi luat cu împrumut $5 mii de la Nadejda Pohilă, contabil - şef al inspectoratului ecologic la care a lucrat în ultima perioadă. "Cererea de chemare în judecată, depusă de Pohilă, în care se spunea că aş fi împrumutat bani de la ea pentru a cumpăra un teren, a apărut după ce m-am adresat Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi am prezentat legitimaţia de deplasare pe numele meu, deşi în realitate nu fusesem în deplasare", a explicat el.

Avocatul Rotaru a relevat că deşi probele lipsesc, Oleg Chirvas s-a aflat în detenţie timp de un an, fiind pus în libertate doar datorită sprijinului acordat de jurnalişti şi organizaţia obştească Hyde Park.

"Instanţa de judecată i-a interzis Nadejdei Pohilă timp de şase luni să desfăşoare activitate profesională, dar peste numai o jumătate de an dînsa s-a angajat cu bine ca contabil-şef la Ministerul Culturii", a spus avocatul.

Ilie Rotaru a invocat şi un al doilea exemplu - arestarea în timpul campaniei electorale a unor persoane care ar fi imprimat şi distribuit milioane de dolari SUA şi ruble ruseşti false. Avocatul a prezentat un articol de presă intitulat "Dolari pentru dictatura criminalităţii", în care scria că "persoane de încredere ale lui Urechean şi Filat sînt implicate în afaceri criminale ale falsificatorilor de bani".

"Cînd am luat cunoştinţă de acest dosar în 26 de volume, am constatat multe lucruri stranii. Era de neînţeles cum primii acuzaţi au dispărut şi a apărut un savant cunoscut, care ar fi condus grupul de falsificatori de bani. Cînd am cerut să mi se prezinte bancnotele false, nimeni nu mi le poate prezenta nici pînă acum. Bănuiesc că banii falşi în sumele enunţate în dosar, între $5 mil. şi $2 mil., de fapt sînt inexistente. Acuzatul principal în acest dosar a fost condamnat la patru ani, iar mulţi dintre cei care l-au acuzat nu mai lucrează acum în organele de drept. Cu acest dosar al falsificatorilor de bani intenţionăm să ajungem la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, dovedind nevinovăţia savantului pe care l-au condamnat organele de drept", a declarat Ilie Rotaru, care le-a promis jurnali# 1;tilor să prezinte, în viitorul apropiat, noi dosare în care cetăţeni ai Republicii Moldova au fost acuzaţi fără vină şi acum îşi ispăşesc pedeapsa.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?