Eurovision stiri: 513
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Dmitri Rogozin a aflat despre schemele de contrabandă prin Transnistria

31 ian. 2013,, 10:38   Societate
8903 3
Foto: dniester.ru
În Transnistria a fost lansată o campanie fără precedent de dezvăluire a schemelor frauduloase în domeniul traficului frontalier.

În Rusia au stîrnit rezonanţă publicaţiile dniester.ru, dedicate contrabandei frontaliere. În materialele publicate se vorbeşte despre mărfurile care sosesc în portul ucrainean Odesa, care ulterior nimeresc în Transnistria, de unde, după proceduri vamale fictive, sînt livrate pe piaţa internă a Ucrainei, cu încălcarea normelor şi regulilor în vigoare. Această schemă frauduloasă, cu ajutorul căreea autorităţile transnistrene deja în mod tradiţional obţin profit, a fost demascată datorită unor entuziaşti aflaţi în opoziţie faţă de actuala conducere de la Tiraspol.

Pe site-ul „Svobodnîi forum Pridnestrovia” („Forumul liber din Transnistria”), care nu este controlat de autorităţile locale, a fost publicată o adresare, copia căreea a fost trimisă vicepremierului rus, reprezentantului special al Federaţiei Ruse pentru transnistria, Dmitri Rogozin. La adresare au fost ataşate documentele care ar demonstra schema acestui trafic ilegal, de care profită oamenii de afaceri ucraineni. Potrivit textului „adresării”, companiile apropiate cercurilor de conducere transnistrene ar avea rolul de intermediari în procesul de legalizare a mărfurilor de contrabandă.

Activitatea companiilor datorită cărora Transnistria este un „offshore vamal” pentru businessul ucrainean nu este în vizorul EUBAM şi altor structuri europene, deoarece marfa traversează frontiera cu documente aparent legale, care sînt falsificate pe teritoriul Transnistriei. De regulă, printre mărfurile contrafăcute se numără carnea de pui, ţigările şi băuturile alcoolice scumpe.

În opinia analiştilor regionali, existenţa acestor scheme frauduloase discreditează Ucraina în calitate de stat garant al procesului de reglementare a conflictului transnistrean, deoarece companiile ucrainene mari şi cei care fac lobby pentru ele în structurile puterii sînt cointeresaţi în existenţa unui asemenea „offshore vamal”. Aceasta contravine poziţiei oficiale a Kievului, care pledează pentru a contribui la soluţionarea litigiilor între Chişinău şi Tiraspol.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?