X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Polonia a reacționat la declarația nediplomatică a ministrului ucrainean de externe

21 iul. 2023,, 12:00   Externe
3617 0

Acest lucru a fost declarat jurnaliștilor de către ministrul adjunct de externe al Poloniei, Pawel Jablonski, după reuniunea miniștrilor de externe ai UE.

"Cred că aceasta este o declarație nediplomatică, o declarație insuficient de rezonabilă", a spus el. Purtătorul de cuvînt al Ministerului polonez de Externe a recunoscut că în relațiile dintre Varșovia și Kiev există subiecte asupra cărora nu există un acord între părți. "Nu ne este rușine să vorbim deschis despre asta", a precizat ministrul adjunct.

După cum a reamintit Jablonski, Polonia ajută foarte mult Ucraina, îi oferă un sprijin uriaș. "În același timp, tot ceea ce facem pentru Ucraina sau pentru alți aliați, facem întotdeauna pe baza intereselor noastre naționale. Sîntem întotdeauna ghidați de acest lucru", a subliniat el.

Joi, premierul ucrainean Denis Șmigal a scris pe Twitter că inițiativa Varșoviei de a prelungi interdicția privind importurile de cereale ucrainene este un pas neprietenos față de Kiev. Șmigal a apreciat interdicția ca fiind un pas populist care ar afecta grav securitatea alimentară globală și economia Ucrainei.

Anterior, vicepremierul pentru integrare europeană și euroatlantică al Ucrainei, Olha Stefanyshyna, a făcut critici și apeluri similare. Ea a îndemnat UE să ofere "un mecanism de compensare pentru agrarienii ucraineni care continuă să lucreze pe cîmp în ciuda riscului pentru viața lor".

Comisia Europeană a fost nevoită să accepte o interdicție, în perioada 2 mai - 15 septembrie, a importurilor de cereale ucrainene în Bulgaria, Ungaria, Polonia, Romînia și Slovacia, deoarece toate depozitele acestora erau pline pînă la acea dată, iar prețurile produselor cerealiere pe piețele lor s-au prăbușit din cauza fluxului de cereale prin liniile de solidaritate. Acum, prin aceste țări este permis doar tranzitul de cereale către alte țări ale UE sau către piețele externe. Inițial, CE s-a opus cu vehemență introducerii interdicțiilor de import pentru cerealele ucrainene și a încercat să rezolve problema prin alocarea de ajutoare direcționate pentru agricultorii est-europeni în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, dar acest lucru nu a dat rezultate.

La 19 iulie, cele cinci țări au convenit asupra unei declarații comune privind prelungirea interdicției privind importurile de cereale din Ucraina după 15 septembrie, menținînd în același timp tranzitul. Potrivit ministrului polonez al agriculturii și dezvoltării rurale, Robert Telus, restricțiile anterioare impuse de Comisia Europeană pentru patru tipuri de cereale din Ucraina au avut un efect bun, ceea ce a fost un argument pentru a prelungi interdicția cel puțin pînă la sfîrșitul anului.

11
8
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?