X 
Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4014

O gaură neagră masivă a fost descoperită de astronomi

29 mar. 2023,, 22:31   Externe
3018 1

O gaură neagră ultra-masivă, cu o masă de 33 de miliarde de ori mai mare decît cea a Soarelui, a fost descoperită de o echipă de astronomi britanici, relatează miercuri DPA/PA Media.

Gaura neagră uriaşă este una dintre cele mai mari descoperite vreodată, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Durham, potrivit Agerpres.

Echipa de cercetători a descris rezultatele, publicate în jurnalul ştiinţific Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, drept "extrem de interesante".

"Această gaură neagră, de aproximativ 30 de miliarde cît masa Soarelui nostru, este una dintre cele mai mari detectate vreodată şi se află la limita superioară a estimărilor privind dimensiunea la care credem, teoretic, că pot ajunge găurile negre, aşa că este o descoperire extrem de interesantă", a declarat autorul principal al studiului, dr. James Nightingale, de la Departamentul de Fizică al Universităţii Durham.

Găurile negre ultra-masive sînt cele mai mari obiecte din Univers, cu o masă între 10 şi 40 de miliarde de ori mai mare decît cea a Soarelui.


Astronomii estimează că acestea se găsesc în centrul tuturor galaxiilor mari, precum Calea Lactee.

Găurile negre ultra-masive sînt rare şi greu de observat, iar originile lor sînt neclare. Unii cred că s-au format din fuziunea extremă a galaxiilor masive, cu miliarde de ani în urmă, cînd Universul era încă tînăr.

Cercetătorii au folosit un fenomen cunoscut sub numele de lentilă gravitațională, ajutîndu-se de prezenţa unei galaxii din apropiere, pe care au transformat-o într-o lupă uriaşă.

Acest lucru a dezvăluit prezența găurii negre ultra-masive, o regiune în care forța gravitațională este atît de puternică încît nici măcar lumina nu poate scăpa.

Oamenii de știința au folosit simulări realizate cu un super-computer de la Universitatea Durham şi imagini capturate de telescopul spațial Hubble pentru a confirma dimensiunea găurii negre super-masive.

Conform cercetătorilor, aceasta este prima gaură neagră descoperită cu ajutorul lentilei gravitaţionale.

"Cele mai multe dintre cele mai mari găuri negre pe care le cunoaştem sînt într-o stare activă, în care materia atrasă din apropierea găurii negre se încălzeşte şi eliberează energie sub formă de lumină, raze X şi alte radiaţii", a spus Nightingale.

"Însă lentilele gravitaţionale fac posibilă studierea găurilor negre inactive, ceva care nu este posibil în prezent în ceea ce priveşte galaxiile îndepărtate. Această abordare ne-ar putea permite să detectăm mult mai multe găuri negre aflate dincolo de universul nostru local şi să aflăm modul în care aceste obiecte exotice au evoluat în timpul cosmic", a adăugat cercetătorul.

Oamenii de ştiinţă au declarat că lucrarea lor deschide calea către "posibilitatea tentantă" ca astronomii să poată descoperi mai multe găuri negre ultra-masive decît se credea anterior.

4
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?