Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

NASA vrea să sape o peșteră pe lună

1 apr. 2019,, 04:09   Externe
2144 0

NASA va începe să sape o peșteră în suprafața Lunii chiar în locul unde au aterizat primii oameni pe Lună. Va trimite un robot special care va face, din nou, istorie.

Deși au trecut 50 de ani de la aselenizarea omului, trimiterea altor astronauți pe Lună, chiar și cu tehnologiile actuale, încă pare un țel greu de atins.

NASA vrea să trimită în schimb, din 2020, un robot capabil să sape o peșteră adîncă de sute de metri în scoarța lunară. Cercetătorii au gîndit și locul unde se va desfășura proiectul: chiar pe locul unde Neil Armstrong și Buzz Aldrin au pășit pentru prima dată pe Lună, adică în regiunea denumită Marea Liniștii.

Săpăturile se vor face în decursul mai multor ani, în funcție de posibilități, dar, în principiu, se va săpa cît de mult se va putea.

Ultima dată, cei doi astronauți s-au întors de pe Lună cu mostre de la suprafață, dar acum, oamenii de știință de la NASA vor să studieze satelitul natural al Pămîntului pînă în străfundurile sale, strat după strat.


La fel cum am aflat atîtea despre planeta pe care locuim, adică prin săpături arheologice, aceeași metodă ar trebui aplicată și în cazul Lunii. În fond, n-ar trebui să fie prea diferită de Pămînt, doar e „ruptă” din „trupul” său, nu? Cel puțin, asta spune o teorie științifică despre formarea Lunii.

Acest proiect a fost prezentat în cadrul celei de-a 50-a ediții a Lunar and Planetary Science Conference.

Azi, se cunoaște din observații că sînt deja zeci de gropi în Marea Liniștii. Aceasta s-a format în urmă cu miliarde de ani prin erupții vulcanice, iar prin răcire, lava s-a transformat într-o cîmpie bazaltică de un cenușiu mai închis decît restul suprafeței.

Multe dintre gropile cunoscute sînt cît un teren de fotbal și suficient de adînci cît să „înghită” clădiri întregi. În momentul răcirii lavei, au mai rămas și goluri în adîncime, iar cînd „tavanul” s-a prăbușit, s-au format aceste gropi uriașe.

NASA vrea să trimită robotul Moon Diver pentru a săpa o groapă asemănătoare, Scopul principal este de cercetare, dar, la fel de bine ar putea servi și ca adăpost pentru echipamentul astronauților sau împotriva radiațiilor cosmice, a meteoriților mici, a efectului dăunător al prafului selenar sau a diferențelor de temperatură dintre noapte și zi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?