Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Ce este Hera, prima misiune de apărare planetară a Agenției Spațiale Europene

22 apr. 23:30   Externe
1535 0

Hera, zeița din mitologia greacă asociată cu căsătoria, cerul și stelele, este și numele primei misiuni de apărare planetară a Agenției Spațiale Europene (ESA). Misiunea va explora, în colaborare cu NASA, soluții pentru redirecționarea asteroizilor astfel încît coliziunea lor cu Pămîntul să fie prevenită.

Misiunea Hera va studia Dimorphos, obiectul mai mic din sistemul binar de asteroizi numit Didymos. Sonda spațială DART, de la NASA, a reușit în 2022 să schimbe direcția de deplasare a asteroidului Dimorphos, momentul fiind prima schimbare intenționată provocată de om a orbitei unui obiect din sistemul solar, transmite Noi.md cu referire la igi24.ro.

Dimorphos va fi la aproximativ 195 de milioane de kilometri de Pămînt cînd Hera, a cărei lansare din Cape Canaveral este programată pe data de 7 octombrie, ajunge la destinație.

O astfel de misiune ar fi putut salva dinozaurii de prăbușirea uriașului meteorit care i-a șters de pe fața Pămîntului, a explicat Franco Pérez Lissi, un inginer de sisteme de la Centrul European de Cercetări și Tehnologii Spațiale (ESTEC) din Olanda. Hera este o sondă de forma unui cub dotată cu aripi cu panouri solare și este construită în centrele ESTEC din orașul olandez Noordwijk. Centrul de Testare a Sateliților din cadrul ESTEC este cel mai mare din Europa și are capacitatea de a simula toate aspectele unei lansări și ale mediului spațial. Asteroidul Apophis – cu un diametru de 370 de metri – va trece prin apropierea Pămîntului în 2029. „Va fi la mai puțin de 36.000 de kilometri distanță, dar nu se va lovi de noi.

Va fi destul de aproape pentru ca oamenii din unele zone să îl vadă, de aceea avem sisteme de detecție”, a explicat Pérez. Misiunea Hera va studia asteroidul Dimorphos de care s-a izbit sonda DART de la NASA. Foto: Profimedia Images Echipa misiunii Hera lucrează deja la o altă misiune – RAMSES – care se va apropia de Apophis folosind tehnologia dezvoltată pentru Hera. Sonda DART s-a dezintegrat acum doi ani, atunci cînd s-a izbit de Dimorphos, care are o lungime maximă de 177 de metri. Sonda de dimensiunea unui frigider a reușit să schimbe traiectoria asteroidului prin transferul energiei sale cinetice în momentul coliziunii.


„Am studiat folosirea de explozivi pentru a distruge asteroidul, dar am descoperit că detonarea ar fi dispersat un nor de roci mari, în loc să îi altereze traiectoria”, potrivit lui Pérez. Asteroizii sînt roci care se învîrt în jurul Soarelui, iar cei mai mulți dintre ei se găsesc în centura de asteroizi dintre planetele Marte și Jupiter.

Cînd aceste obiecte supraviețuiesc intrării în atmosfera Pămîntului și se lovesc de suprafața planetei se numesc meteoriți. Dimorphos se învîrte în jurul lui Didymus, care are o lungime maximă de 851 de metri. Cei doi asteroizi formează un sistem binar: o rocă mare și una mai mică ce se învîrte în jurul primei, asemănător relației dintre Pămînt și Lună.

Hera ar urma să ajungă la destinație în 2026, „și vrem să știm dacă Dimorphos are elemente asemănătoare cu Didymus pentru că ne-ar oferi indicii despre originea sa”, a spus Pérez.

0
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?