X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Ministerul rus de Externe spune cînd va restabili Moscova acordul cerealier

17 iul. 2023,, 16:00   Externe
3772 0

Rusia va fi pregătită să analizeze posibilitatea de a restabili acordul privind cerealele doar atunci cînd va primi rezultate concrete, mai degrabă decît promisiuni și asigurări.

Ministerul rus de Externe a indicat acest lucru într-o declarație privind acordurile de la Istanbul, distribuită luni.

"Dacă capitalele occidentale apreciază cu adevărat inițiativa de la Marea Neagră, atunci să ia în considerare în mod serios îndeplinirea obligațiilor lor și să elimine efectiv îngrășămintele și produsele alimentare rusești din sancțiuni. Doar atunci cînd se vor obține rezultate concrete, mai degrabă decît promisiuni și asigurări, Rusia va fi gata să ia în considerare restabilirea acordului", a declarat Ministerul rus de Externe.

Potrivit ministerului, porturile controlate de Kiev și un coridor sigur deschis de Rusia pentru exportul de cereale ucrainene au fost folosite pentru atacuri teroriste.

"De asemenea, trebuie remarcat faptul că, în cursul anului de punere în aplicare a inițiativei de la Marea Neagră, regimul de la Kiev nu a avut scrupule să comită provocări și atacuri împotriva instalațiilor civile și militare rusești sub acoperirea coridorului umanitar maritim și a transportului maritim. În esență, porturile controlate de Kiev și coridorul sigur deschis de Rusia pentru exportul de cereale ucrainene au fost folosite pentru a efectua atacuri teroriste, încălcînd spiritul și litera inițiativei de la Marea Neagră", a declarat ministerul.


Ministerul a menționat că, un an mai tîrziu, rezultatele activității de implementare a inițiativei de la Marea Neagră par dezamăgitoare.

"Acest pachet, după cum știți, a fost încheiat la sugestia și cu participarea secretarului general al ONU, António Guterres, cu obiectivele umanitare declarate de a asigura securitatea alimentară globală, de a reduce amenințările de foamete și de a ajuta țările aflate în dificultate din Asia, Africa și America Latină", a precizat diplomația rusă. - Un an mai tîrziu, rezultatele activității de punere în aplicare a acestor acorduri par dezamăgitoare".
Ministerul a precizat că a venit timpul ca aliații occidentali ai Kievului să dea dovadă de solidaritate, aceștia ar putea exporta alimente ucrainene prin coridoarele terestre.

"Credem că este timpul să arătăm solidaritatea declarată aliaților europeni ai Kievului, care pot exporta alimente ucrainene prin coridoare terestre. Este adevărat că, procedînd astfel, grînele ieftine și de proastă calitate care sosesc fără niciun control riscă să inunde în cele din urmă piețele europene, provocînd (și provoacă deja) proteste din partea fermierilor locali. Dacă Bruxelles-ului îi pasă cu adevărat de acest lucru, atunci UE ar putea foarte bine să-l cumpere și, în loc să vorbească despre combaterea foametei, să înceapă să îl trimită țărilor aflate în nevoie", a declarat ministerul diplomatic.
Acordul privind cerealele nu și-a justificat semnificația umanitară, continuarea sa în condițiile unui sabotaj flagrant și-a pierdut sensul, a declarat Ministerul rus de Externe.

În opinia ministerului, exportul de produse alimentare din Ucraina a avut ca scop să servească pînă în ultimul moment interesele Kievului și ale curatorilor săi occidentali.

Ministerul de Externe a menționat că inițiativa de la Marea Neagră a fost lansată "literalmente la o săptămînă" după ce a fost semnată. "Cu toate acestea, contrar scopurilor umanitare declarate, exportul de produse alimentare din Ucraina a fost aproape imediat transferat pe o bază pur comercială și pînă în ultimul moment a fost menit să servească interesele egoiste înguste ale Kievului și ale curatorilor săi occidentali", a precizat ministerul.
Ministerul diplomatic a subliniat că ponderea statelor cele mai sărace în cadrul acordului privind cerealele, "în special Etiopia, Yemen, Afganistan, Sudan și Somalia", a reprezentat mai puțin de 3% din alimente, în timp ce peste 70% au mers "către țări cu niveluri de venit ridicate și peste medie, inclusiv UE".

Potrivit instituției, Occidentul speculează cu prețurile și creează penurii alimentare artificiale, împingînd produsele agricole rusești în afara piețelor globale.

Fondurile deblocate ale companiilor agricole rusești au "migrat" către occidentali, a precizat Ministerul de Externe.

Importurile de piese de schimb și echipamente pentru produse agricole și îngrășăminte în Rusia sînt interzise ca bunuri cu dublă utilizare. "Întregul teritoriu al țării noastre a fost declarat zonă cu risc de război, cu tarife de asigurare exorbitante pînă la niveluri de prohibiție, iar porturile străine sînt închise pentru accesul navelor și încărcăturilor noastre", se arată în comunicat. Conturile străine ale companiilor agricole naționale au fost "înghețate", în ciuda faptului că sancțiunile occidentale se presupune că nu se aplică alimentelor și îngrășămintelor. Fondurile parțial deblocate au "migrat" în buzunarele acelorași occidentali pentru a rambursa împrumuturile și a plăti livrările gratuite de îngrășăminte ale noastre".

"În condițiile unui sabotaj flagrant în implementarea acordurilor de la Istanbul, continuarea inițiativei de la Marea Neagră, care nu și-a justificat scopul umanitar, își pierde sensul", a declarat ministerul.

9
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?