X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Jurații l-au recunoscut vinovat pe "șeful cartelului de droguri asociat cu Plahotniuc"

27 apr. 2023,, 14:23   Externe
3423 0

Procesul în cazul unui important cartel de droguri asociat cu fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Plahotniuc, se apropie de final la Tribunalul orașului Moscova. Anchetatorul care a anchetat cazul cartelului de droguri a dezvăluit modul în care drogurile erau traficate în Rusia.

În cadrul procesului de la Tribunalul orașului Moscova, opt jurați din opt l-au găsit vinovat pe unul din liderii criminali Andrei Torkunov de ocuparea unei funcții de conducere în ierarhia infracțională (articolul 210.1 din Codul penal), de jaf comis de un grup de persoane în proporții deosebit de mari (al. 3, articolul 161 din Codul penal) și de șantaj comis de un grup de persoane în proporții deosebit de mari (al. 3, articolul 163 din Codul penal), relatează РБК.

Potrivit anchetei, Torkunov, cunoscut în cercurile criminale sub porecla Turok, conducea în Rusia un cartel de droguri care avea legături cu cel mai bogat om de afaceri din Moldova, Vladimir Plahotniuc. În iunie 2019, Ministerul de Interne l-a acuzat în contumacie pe Plahotniuc de organizarea furnizării de hașiș marocan în Rusia prin Spania.

Colonelul de justiție în retragere Serghei Pelih, fostul șef al Diviziei a 3-a de investigare a crimei organizate în domeniul traficului de droguri din cadrul Ministerului de Interne, care a condus echipa de investigație din 2017 pînă în 2021, a relatat sursei detalii despre ancheta privind activitățile grupului. El a precizat că din cele 37 de episoade de activități infracționale ale lui Torkunov, care a fost reținut în februarie 2021, doar trei au ajuns pînă în prezent în instanță.

Cum a ajuns ancheta la traficanții de droguri

Potrivit lui Pelih, mulți cetățeni moldoveni au apărut printre marii traficanți de droguri încă din 2012. Cel mai cunoscut dintre ei era Oleg Pruteanu, alias Borman. "Oamenii lui erau specializați în organizarea distribuției de hașiș", spune Pelih. - Am început să ne ocupăm cu aspectul livrări și, treptat, am urcat în lanț pînă la liderii grupului infracțional, printre care se aflau politicieni moldoveni.


Ancheta i-a condus pe anchetatori pe coasta spaniolă, în Andaluzia, a precizat anchetatorul. Potrivit lui Pelih, Pruteanu a făcut închisoare într-o închisoare portugheză la mijlocul anilor 2000 și acolo i-a cunoscut pe alți viitori lideri ai grupării, Alexandru Stegherscu (Sasha Sportman) și un cetățean spaniol, Manuel Silvio de la Paz (Lolo).

Potrivit anchetatorilor, Pruteanu și Stegherescu au recrutat cetățeni moldoveni pentru ca cartelul să transporte loturi mari de droguri în Europa, în timp ce spaniolul era responsabil de contrabanda cu hașiș din Maroc în Spania. Andrei Popa, poreclit Strashensky, era responsabil în cadrul grupului lui Borman pentru organizarea și controlul livrării din Spania și distribuirea hașișului în Rusia.

Pruteanu i-a încredințat vărului său, Andrei Torkunov, controlul părții vestice a rutei de transport a drogurilor către Rusia. Anchetatorii ruși au aflat prima dată de implicarea sa în acest caz de la colegii lor spanioli. Din 2013, Torkunov era așa-numitul supraveghetor al bandelor criminale de etnici moldoveni din regiunea Moscovei. "El era singurul hoț din Rusia din partea crimei organizate moldovenești", a afirmat Pelih.

În instanță, ca probă, acuzarea a prezentat un certificat de la departamentul principal al Serviciului Federal Penitenciar din regiunea Celeabinsk, în care se preciza că Torkunov s-a impus ca adept al tradițiilor hoților, a promovat în mod activ o subcultură criminală și s-a constatat că este un violator persistent al ordinii stabilite în detenție, comițînd 241 de încălcări. Un raport al unui agent FSIN afirmă că, atunci cînd Torkunov a ajuns la Penitenciarul Penal nr. 10 din Teritoriul Perm, deținuții au fost anunțați prin intermediul unei așa-numite curse. Biletele cu informații despre sosirea unui hoț în lege au fost transmise de-a lungul așa-numitelor drumuri - frînghii înșirate între ferestrele celulelor. În 2020, cînd "Turcul" a fost transferat la instituția penitenciară nr. 5 a Serviciului Federal Penitenciar din Moscova, cînd a fost întrebat dacă avea statutul de așa-numit hoț în lege, acuzatul s-a abținut să răspundă.

Potrivit anchetatorilor, Torkunov a supravegheat, printre altele, banda lui Nikolai Grecu, care a efectuat jafuri la cabane din regiunea Moscovei. În aprilie 2020, Tribunalul Regional din Moscova a condamnat zece cetățeni moldoveni, care au fost condamnați pentru banditism (Codul penal, art. 209), posesie ilegală de arme (Codul penal, art. 222) și jaf armat (Codul penal, art. 162). Potrivit anchetei, tîlharii au acționat în regiunea Moscovei și în Noua Moscovă între mai 2012 și octombrie 2016. Infractorii înarmați pătrundeau noaptea în spațiile cercetate în prealabil, îi legau pe locatarii acestora și luau toate obiectele de valoare disponibile. În urma celor 15 jafuri, aceștia au capturat bani și obiecte de valoare în valoare de peste 150 de milioane de ruble. Printre victime se numără familiile generalului-maior FSB și Erou al Rusiei Umar-Pașa Khanaliyev, fostul copreședinte al mișcării Business Russia Andrey Nazarov, influentul om de afaceri din Solntsevo Alexander Averin și restauratorul Mehdi Duss (proprietar al restaurantului La Marée), martor în cazul colonelului Dmitriy Zaharcenko.

În timpul unei percheziții la casa lui Torkunov din Marushkinskoe, pe lîngă arme și droguri, au fost găsite mai multe mostre de arme de colecție din oțel furate în timpul jafului comis la cabana restauratorului.

Serghei Pelih a declarat că organele de drept moldovenești investighează cauzele penale de conducere a asociației criminale și estorcare de bani (art. 284 alin. 1, art. 189 alin. 6 din Codul Penal al Republicii Moldova). Aceștia afirmă că banda lui Turcu a operat atît în țară, cît și în afara ei. Materialele menționau că Torkunov a numit "supraveghetori desemnați" în diferite regiuni din Rusia și Moldova, care erau responsabili de alimentarea "comunității". În 2017, Torkunov a fost dat în urmărire internațională în Republica Moldova.

Cum a fost organizat transportul din Europa în Rusia

În materialele dosarului, care este investigat de Direcția de Investigare a Criminalității Organizate în Domeniul Traficului Ilicit de Droguri, se arată că oamenii lui Plahotniuc și ai lui Pruteanu au organizat "un canal stabil de contrabandă cu hașiș în cantități deosebit de mari din Europa spre Rusia".

Potrivit anchetei, membrii grupării împachetau hașișul în pachete ermetice, le încărcau în loturi de 300 de kilograme pe nave mici și, avînd dispozitive de urmărire GPS, le aruncau în apele neutre ale Strîmtorii Gibraltar. Acolo acestea erau recuperate de mici bărci de pescuit. Drogurile erau depozitate în case de țară și ferme din provinciile spaniole Huelva, Sevilla și Malaga. Ele erau transportate în UE și în CSI în vehicule cu ascunzișuri.

În august 2016, un cetățean originar din Republica Moldova a fost reținut în raionul moscovit Iasenevo cu 13,6 kg de hașiș în mașina sa. Forțele de ordine au găsit drogul într-o ascunzătoare dotată cu o încuietoare electromecanică. În mașină puteau fi transportate pînă la 200 kg de droguri. Ancheta a stabilit că Pruetanu și Torkunov au fost organizatorii livrării. Curierul primea cîteva mii de euro pentru o singură livrare, în timp ce profitul organizatorilor era de ordinul zecilor de mii de euro.

După cum au constatat anchetatorii ruși și ofițerii Brigăzii Centrale de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Direcției de Combatere a Drogurilor și a Criminalității Organizate din cadrul Comisariatului General al Poliției Judiciare din Spania, gruparea a operat și în Germania, Moldova, Rusia, Olanda, Ucraina și Belarus.

În iunie 2019, Departamentul de Investigații al Ministerului de Interne l-a acuzat în contumacie pe Plahotniuc de conducere și participare la o asociație criminală [articolul 210 alineatele (1), (2) din Codul penal]. De asemenea, omul de afaceri moldovean a fost acuzat de 28 de episoade de contrabandă și vînzare de droguri în proporții deosebit de mari.

7
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?