Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Ilham Aliyev: "Azerbaidjanul își dorește pace cu Armenia"

3 aug. 2023,, 06:00   Externe
2363 0

Azerbaidjanul dorește pacea cu Armenia, iar dacă Baku va vedea o abordare constructivă din partea armeană și, cel mai important, dacă vor renunța complet la toate aspirațiile lor de a ne contesta integritatea teritorială, părțile vor putea găsi o soluție pașnică foarte curînd, poate chiar pînă la sfîrșitul anului.

Despre acest lucru a declarat președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, într-un interviu pentru Euronews.

El a amintit că declarația semnată la 10 noiembrie 2020 nu a prevăzut cu adevărat instaurarea unei păci durabile, deoarece o declarație de încetare a focului nu este un tratat de pace.

”Această declarație a fost, de facto, un act de capitulare din partea Armeniei. Prin urmare, am început să prezentăm inițiative pentru soluționarea definitivă a conflictului cu Armenia pe baza unor principii precum recunoașterea reciprocă a integrității teritoriale, a suveranității, a frontierelor internaționale, a delimitării frontierelor, a nerecurgerii la forță sau a renunțării la amenințarea cu recurgerea la forță. Și am pus această propunere pe masa negocierilor. Anume noi, țara care a suferit timp de 30 de ani de ocupație și care a restabilit justiția prin forță, am fost inițiatorii noului proces de pace. Nu aș spune că acesta decurge foarte bine. Dar nu ne pierdem optimismul, pentru că sînt în curs negocieri foarte active la nivelul miniștrilor de externe ale ambelor țări”, a subliniat președintele Azerbaidjanului.

Referindu-se la întîlnirile și negocierile purtate de părți la Bruxelles, Ilham Aliyev a spus că acestea permit abordarea unor chestiuni foarte sensibile, inclusiv cum va arăta frontiera, deoarece frontiera dintre Armenia și Azerbaidjan este încă nedefinită.

Potrivit lui, în plus, este important să găsim un răspuns la întrebarea: care va fi situația reală pe teren și ce se va întîmpla cu legăturile de transport?
Președintele Azerbaidjanului a amintit că, în urma celui de-al doilea război din Karabakh, Armenia s-a angajat să ofere acces la enclava noastră, Nakhchivan. Dar acest lucru încă nu s-a întîmplat nici pînă în prezent. Din acest motiv, activitatea principală asupra punctelor specifice ale tratatului de pace este realizată de către miniștri.


”Întîlnirile liderilor celor două țări creează pur și simplu, după părerea mea, un fundal favorabil. Dar dacă vom vedea o abordare constructivă din partea armeană și, cel mai important, dacă vor renunța complet la toate aspirațiile lor de a ne contesta integritatea teritorială, vom putea găsi o soluție pașnică foarte curînd, poate chiar pînă la sfîrșitul anului”, a declarat Ilham Aliyev.

În opinia sa, Uniunea Europeană poate fi mediatorul optim, întrucît relațiile noastre se bazează pe respect reciproc, încredere reciprocă și interes reciproc.

”Așadar, această inițiativă se transformă acum într-un format de dialog foarte activ. Și ne reunim nu doar la Bruxelles, ci și, de exemplu, în marja ultimului summit al Comunității Politice Europene de la Chișinău. Consider că acest lucru este important, nu permitem ca situația să stagneze, pentru că dacă există stagnare, dacă se ia din nou un fel de răgaz, nu sîntem protejați de niciun scenariu periculos”, a subliniat președintele Azerbaidjanului.

Referindu-se la faptul că Occidentul joacă acum un rol din ce în ce mai semnificativ în regiune după ce Rusia s-a împotmolit în războiul cu Ucraina, el a reamintit că Rusia a fost mediatorul acordului de încetare a focului sau a declarației din 10 noiembrie 2020.

”Nu au fost Statele Unite sau Uniunea Europeană. Iar primele noastre reuniuni cu colegul meu armean au fost organizate de Rusia pe teritoriul rusesc. După începerea războiului ruso-ucrainean, situația s-a schimbat și Statele Unite și Europa au devenit foarte active. De fapt, pentru noi nu contează prea mult cine va conduce procesul sau, să spunem, cine va lua laurii medierii. Important este să ajungem la un rezultat”, a menționat Ilham Aliyev.

Potrivit lui, relațiile Azerbaidjanului cu Rusia vor rămîne echilibrate. ”Acestea se bazează pe recunoașterea intereselor naționale ale fiecăruia și, bineînțeles, pe integritatea teritorială și suveranitate. Rusia este vecinul și partenerul nostru”, a subliniat liderul azer.

Ilham Aliyev a recunoscut că obținerea victoriei în războiul cu Armenia a fost misiunea vieții sale, sau cel puțin a vieții sale politice, și a reușit să facă față cu succes.

„Am obținut victoria în război. Am restabilit justiția, am restabilit integritatea noastră teritorială. Iar acum vorbim despre pace. Dacă Armenia dorește pace, o vom obține, pentru că nu avem nicio pretenție teritorială față de Armenia și nu dorim ca ei să aibă pretenții teritoriale față de noi. Am în vedere, oamenii care locuiesc în Karabakh pe teritoriul care este acum controlat temporar de contingentul rus de menținere a păcii se află în Azerbaidjan. Ei au de făcut o alegere: să rămînă aici pentru a trăi ca cetățeni ai noștri și ca minoritate etnică - știți, avem mulți dintre ei - sau să plece”, a subliniat președintele Azerbaidjanului.

Fiind întrebat dacă are ceva ce ar dori să transmită celeilalte părți, nu este vorba despre politicienii pe care îi întîlnește în negocieri, ci despre oamenii obișnuiți, Ilham Aliyev a declarat că mesajul său pentru armenii din Armenia este următorul: ”Ne dorim pace cu statul vostru. Un alt apel – să fie înțeleasă clar situația geopolitică actuală și echilibrul de putere”.

Potrivit lui, timp de mulți ani, liderii Armeniei și-au convins poporul că au cea mai puternică armată din lume și că, dacă va izbucni un război, vor veni la Baku.

”Războiul a distrus această narațiune. Nu vrem un alt război. Nici astăzi și nici vreodată în viitor. În ceea ce îi privește pe armenii din Karabakh, aceștia nu ar trebui să își urmeze așa-zișii lideri. Aceștia i-au mințit tot timpul. Armenii din Karabakh trebuie să realizeze că, făcînd parte din societatea azeră cu garanții de securitate și drepturi, inclusiv drepturi educaționale, culturale, religioase, municipale, vor putea trăi o viață normală, nu vor mai fi manipulați. Noi le oferim o viață normală. Și cred că, dacă mă ascultă, ar trebui să înțeleagă acest lucru. Și dînșii știu că nu aș spune așa, pur și simplu”, a declarat președintele Azerbaidjanului.

2
2
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?