X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Experții au analizat riscurile de securitate pentru Moldova în acest moment

9 iun. 2022,, 12:15   Externe
3158 0

Republica Moldova, cel puțin în prezent, nu este amenințată de riscuri majore de securitate.

Declarațiile au fost făcute de generalii Republicii Moldova Ion Coropceanu și Vitalie Stoian în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

Din punct de vedere geografic și strategic, Republica Moldova este protejată în prezent de orașele Odesa și Nikolaev, care, atît timp cît rezistă în fața armatei de invadatori, protejează și țara noastră de eventuale riscuri de escaladare a conflictului.

„Regiunea Odesa și posibila acțiune militară de desfășurare pe teritoriul geografic al regiunii Odesa este o chestiune complicată. Aici sînt cîteva condiționalități. Prima este o poziție favorabilă în regiunea Nikolaev, care trebuie cucerită.

Iar a doua condiție este ca Forțele Armate Ucrainene să se oprească în a opune rezistență maximă pe frontul de est forțelor ruse, astfel încît acestea să aibă posibilitate să se regrupeze și să formeze o grupare substanțială pentru regiunea Odesa sau, într-o altă situație, să se anunțe mobilizarea rușilor.


Federația Rusă deocamdată nu anunță mobilizare și nu cred că va merge la aceasta. În plus, aceasta este o zonă complicată din punct de vedere militar pentru a o trece pur și simplu în marș, ea trebuie cucerită. Iar pentru ca să o cucerească, Federația Rusă, la moment, nu are forțele necesare”, a punctat generalul Ion Coropcean cu referire la acest subiect.

De aceeași părere este și generalul Vitalie Stoian, care a ținut să argumenteze rolul uriaș de scut pe care îl reprezintă orașele aflate în sudul Ucrainei și care, în cazul în care planurile expansioniste ale Rusiei ar trece de granițele administrative ale regiunilor Donețk și Lugansk, ar constitui adevărate provocări militare pentru forțele rusești.

„Pentru ca să existe motive întemeiate de a ne teme de o posibilă invazie în Republica Moldova, ar trebui ca mai întîi să fie cucerite orașele Nikolaev și Odesa, care sunt două fortărețe foarte mari și care face practic imposibilă cucerirea lor. Cel puțin la Odesa, știu că de pe mare, mai aproape de 10 km nu poți să te apropii. Și, respectiv, atîta timp cît rezistă Odesa și Nikolaev, asta este imposibil. S-ar putea, desigur, ca aceste două localități mari să fie blocate și să se execute mai departe ofensiva pe alte direcții, însă nu știu cît este de rezonabil acest lucru”, a explicat generalul Vitalie Stoian.

Acesta a mai adăugat că, fiind niște orașe mari, Odesa și Nikolaev ar manifesta o rezistență și mai acerbă în fața rușilor, mai ales că exemplul Mariupolului, care este mult mai mic decît cele două, a rezistat aproape trei luni.

De altfel, acest factor face imposibilă cucerirea orașelor, iar chiar și printr-o concentrare masivă de forțe armate, războiul nu ar fi unul de tip fulger, ci unul de gherilă, ce s-ar extinde pe o perioadă de cel puțin șase luni.

„Pentru a bloca aceste două orașe, ar fi nevoie de forțe foarte mari. Ați văzut, Mariupolul a rezistat aproape trei luni și este un oraș destul de mic comparativ cu Odesa și Nikolaev. Și chiar și din punct de vedere geografic, Nikolaev, care se află practic pe o peninsulă, este imposibil de cucerit cel puțin din mers.

Iar dacă chiar și s-ar încerca o concentrare maximă de forțe din partea Federației Ruse, acesta nu va nicidecum un blitzkrieg, ci va fi un război de durată, de șase luni sau poate chiar și mai mult și să varieze de la faze mai active la unele mai pasive”, a explicat generalul Vitalie Stoian.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?