X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Susținerea sectorului agroalimentar. Recomandările CSS pentru gestionarea situației de criză

14 mar. 2022,, 12:53   Economie
2749 0

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a venit cu mai multe recomandări privind gestionarea situației provocate de scumpirile din ultima perioadă. Printre acestea se numără și realizarea unor programe de susținere a agricultorilor, agenților economici și gospodăriilor dezavantajate de situația creată, transmite Noi.md cu referire la agora.md.

„Situația creată în economie ca urmare a crizei regionale, a creșterii prețurilor la produsele de bază și a ruperii lanțurilor valorice de aprovizionare, din cauza războiului din Ucraina, a fost discutată vineri, 11 martie, la ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocată de Președinta Maia Sandu”, se arată în comunicatul Președinției.

În cadrul ședinței, membrii CSS au fost informați despre starea curentă de lucruri în diverse sectoare - agricol, alimentar, energetic - și despre măsurile de reziliență economică și socială ce se impun în contextul actual. De asemenea, a fost audiată informația despre pregătirea sectorului agroalimentar pentru următorul ciclu economic, pornind de la provocările și riscurile generate de criza energetică globală și de incertitudinile regionale. Au fost analizate mai multe acțiuni întreprinse pentru asigurarea cu produse alimentare a țării.

„Pentru o bună pregătire a economiei pentru sezonul agricol, a fost menționată importanța asigurării cu fertilizanți, combustibili, material semincer și alte materii prime necesare”, se menționează în comunicat.

În urma ședinței, Consiliul Suprem de Securitate a recomandat instituțiilor corespunzătoare:


- să țintească programele de susținere a agricultorilor în așa fel, încît să aloce resursele și subvențiile agenților economici și gospodăriilor care sînt dezavantajate de situația curentă;

- să dezvolte și să pună în aplicare programe de creștere a productivității sectorului agroalimentar pe tot lanțul valoric;

- să dezvolte mecanisme de asigurare, în condiții prudențiale, a continuității fluxului de mijloace financiare în economia națională;

- să asigure dezvoltarea programelor de promovare a produselor financiare non-bancare care să contribuie la creșterea capacității de mobilizare a resurselor financiare în sectorul agroalimentar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?