Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Serghei Banari: "Nimeni nu dezvoltă coloniile"

23 apr. 2023,, 12:00   Economie
2956 0

Așa-zișii parteneri de dezvoltare ai Moldovei nu o ajută să se dezvolte, pentru că o tratează ca pe o colonie a lor, iar coloniile nu le dezvoltă nimeni.

Această opinie a fost exprimată de politologul, economistul și omul de afaceri Serghei Banari, relatează Noi.md

"Noi avem "parteneri de dezvoltare". Deși nu pot înțelege unde este dezvoltarea", a spus el.

”Un stat poate avea succes în patru factori: educația, care la noi este distrusă. O națiune lipsită de educație nu poate avea succes.

Medicină nu avem. Noi creștem medici, pe urmă îi preiau ”frații” - și români, și europeni, care uită că țara noastră a cheltuit, de la apariția lor pe lume la absolvirea universității de medicină, milioane și milioane de bani din buget. Respectiv, avem o națiune bolnavă. O națiune bolnavă nu poate avea succes.
Trei. Protecția socială. Aici, în general, No Comment. Cei care trăiesc aici, vor înțelege.


Patru – industria. Voi aminti, că la momentul obținerii independenței pe teritoriul nostru erau 5000 de întreprinderi industriale. Azi avem 170. Astfel, la noi o întreprindere industrială revine la 18 mii de populație, dar e prea mult spus ”întreprindere industrială”, a spus Serghei Banari.
În schimb, potrivit lui, la fiecare 350 de cetățeni noi avem un ONG.

”Iată ce dezvoltăm noi – niște leneși și hoți, pentru că, cu excepția celor care participă la viața socială și acordă asistență persoanelor cu răspundere limitată, toți ceilalți, care reformează justiția, instanțele, legislația etc. – toți sînt hoți”, a menționat politologulul, economistul și omul de afaceri.

”Uitați-vă ce sume a alocat USAID (Agenția SUA pentru dezvoltare internațională) pentru întreținerea acestor ONG. Pentru dezvoltarea sectorului real al economiei ei nu au alocat nici măcar o zecime. Repet, coloniile nu se dezvoltă. Noi am avut o resursă – oamenii. Acum nu-i mai avem.

Acum am fost privați și de port. Este ultimul lucru pe care l-am avut. Amintesc, pentru 2000 de dolari, iar statul nostru a achitat credite timp de 13 ani. După care pentru 2000 de dolari portul ne-a fost luat.

Mai departe, ne luați tot ce noi nu prelucrăm în interior. Iată un exemplu simplu. Conform totalurilor anului 2022, noi am exportat mărfuri în sumă de 4,3 mlrd. de dolari, da am importat - de 9,2 mlrd. Și nu sîntem oare o colonie?”, s-a întrebat Serghei Banari.

32
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?