Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Recolta de struguri, mai mică în acest an. Cu cît se va majora prețul

17 sep. 2020,, 12:00   Economie
3152 0

Recolta de struguri va fi cu aproape 40% mai mică decît anul trecut. Totul din cauza secetei, grindinei și înghețurilor.

Producătorii de struguri de masă spun că în unele regiuni pierderile vor ajunge și la 70%, iar scumpirea producției cu un leu sau doi este inevitabilă., scrie agora.md.

Aceeași soartă o vor avea și strugurii tehnici, însă în acest caz vor avea de suferit și vinificatorii, întrucît vor fi lipsiți de materie primă. Reprezentanții Oficiului Național al Viei și Vinului declară că în ciuda crizei de struguri, producătorii de vin dispun de stocuri suficiente pentru a suplini piața internă și internațională.

Cristina Olărescu e producătoare de struguri de masă în raionul Cimișlia. Ea spune că roada va fi afectată în proporție de 40% în toată țara, iar în unele regiuni și mai mult. Astfel, prețurile ar urma să crească cu un leu sau doi/kilogram. La fel, toți producătorii sînt afectați și de lipsa punctelor de comerț din cauza pandemiei.

„Avem un soi de struguri care s-a redus cu 60% decît anul trecut. Acum avem îngrijă șase hectare de soiuri de masă „Moldova”, iar roada va fi mult mai mică decît anul trecut, iar strugurii, chiar dacă au un aspect sănătos, ei sînt foarte ușori, pentru că e lipsă de apă. Noi am fost norocoși că nu avem grindină, însă vecinii au avut și au pierdut peste 70%.


Noi sperăm să fie prețurile mai bune pentru noi, dar nu cred că vor fi dublate. O să fie o majorare de un leu sau doi lei la kilogram. Vă dați seama că strugurii de masă merg la export și țările vecine care importă strugurii noștri ne cer calitate. Deja depinde de prețul pe care o să îl ofere. Nu am avut puncte de realizare pentru strugurii din luna august deoarece nu s-au făcut nunți, cumătrii, banchete și pe piața internă este insuficiență de cumpărători”, povestește Cristina.

În ceea ce privește strugurii tehnici, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, declară că nu își amintește de asemenea perioade în R. Moldova cînd recolta de struguri să fie tăiată în jumătate. El consideră că e timpul ca viticultorii să ia decizii strategice pe termen lung.

Potrivit Oficiului Național al Viei și Vinului, recolta de struguri tehnici din acest an va fi de aproximativ 150 – 200 mii de tone. În același timp, datele furnizate de vinificatori arată că stocurile disponibile ale vinăriilor sînt estimate la nivelul anului precedent – circa 18 mil. dal sau cu 35% mai mari și pot acoperi cererea de pe piață.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?