Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Prețurile mondiale ale petrolului, în scădeere

13 apr. 2023,, 11:15   Economie
2090 0

Prețul petrolului a scăzut joi, 13 aprilie, după ce a crescut timp de două sesiuni.

Investitorii rămân îngrijorați de o posibilă recesiune în Statele Unite și de scăderea cererii de petrol, relatează RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Petrolul Brent a scăzut cu 0,2%, la 87,13 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate a scăzut cu 0,2%, la 83,11 dolari.

Ambele contracte au crescut miercuri cu 2%, atingând cel mai ridicat nivel din ultima lună, în condițiile în care datele privind inflația din SUA au atenuat speranțele că Rezerva Federală va înceta să mai majoreze dobânzile.

Însă înăsprirea anterioară, care a ridicat ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel din 2007, a generat temeri că accentul pus de Fed pe limitarea inflației ar putea bloca creșterea economică și cererea viitoare de petrol în cel mai mare consumator de petrol din lume.


"Discuțiile despre o posibilă recesiune în SUA, evidențiate în minutele recente ale Fed, continuă să pună sub semnul întrebării perspectivele privind cererea de petrol, care este în prezent anulată de condițiile mai stricte de aprovizionare", a declarat Yep June Rong, strateg de piață la IG.

Indicele prețurilor de consum din SUA a crescut luna trecută cu 0,1%, sub așteptările economiștilor de o creștere de 0,2% și în scădere față de o creștere de 0,4% în februarie, ceea ce a sporit așteptările că Fed va opri probabil creșterea ratelor după o posibilă majorare în luna mai.

Cu toate acestea, oficialii Fed, evaluând posibilul impact al stresului bancar, au prezis o "recesiune ușoară" în cursul acestui an.

"Raliul s-a încheiat din cauza îngrijorărilor legate de faptul că o posibilă recesiune în SUA ar slăbi cererea de țiței", a declarat Toshitaka Tazawa, analist la Fujitomi Securities. - WTI a urcat peste 83 de dolari pe baril, aproape de cea mai mare limită tehnică din decembrie anul trecut, ceea ce a determinat, de asemenea, investitorii să fie prudenți", a spus el.

Administrația Biden intenționează să realimenteze Rezerva Strategică de Petrol a SUA în viitorul apropiat și speră să facă acest lucru cu prețuri mai mici la petrol, a declarat miercuri secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm.

Cu toate acestea, piața petrolului a crescut în urmă cu două săptămâni, după ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, precum Rusia, au convenit să reducă producția.

Ca urmare, piața mondială a petrolului s-ar putea confrunta cu tensiuni în a doua jumătate a anului 2023, ceea ce ar putea duce la creșterea prețurilor, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie.

Reamintim că grupul OPEC+ a decis în mod neașteptat să reducă producția de petrol. Administrația președintelui american Joe Biden a declarat că reducerea producției de petrol de către țările membre OPEC+ nu este înțeleaptă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?