X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4025

Prețul petrolului, din nou în creștere

11 apr. 2023,, 13:31   Economie
2239 0

Prețurile petrolului au crescut marți, 11 aprilie, din cauza așteptărilor privind o reducere a stocurilor de petrol din Statele Unite, cel mai mare consumator de petrol din lume, și din cauza semnelor că cererea de pe piețele emergente rămîne puternică, transmite RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Țițeiul Brent a crescut cu 0,68%, pînă la 84,75 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate a crescut cu 0,75% și 0,75%, pînă la 80,34 dolari.

Contractele futures pe țiței au primit un impuls din cîștigurile de pe piețele bursiere asiatice, deoarece băncile centrale regionale sînt de așteptat să-și mențină ratele dobînzilor neschimbate.

Semnele unei cereri puternice de combustibil în India, al treilea consumator de petrol din lume, au susținut și prețurile în martie. Luna trecută, consumul de combustibil a crescut cu 5% de la an la an la un record de 4,83 milioane de barili pe zi. Țara continuă să fie un consumator major de petrol din Uralii rusești, pe fondul scăderii fluxurilor mondiale de petrol după invazia Ucrainei.

Prețurile petrolului au scăzut luni, după ce au crescut timp de trei săptămîni consecutive, după ce datele privind ocuparea forței de muncă din SUA au indicat o constrîngere a pieței muncii, alimentînd așteptările privind o nouă majorare a ratei Rezervei Federale, care ar putea limita cererea de petrol.


Așteptările privind o creștere a ratei dolarului american au stimulat indicele dolarului american luni și marți, punînd presiune asupra prețurilor petrolului, deoarece un dolar mai puternic face petrolul mai scump pentru deținătorii altor valute.

În plus, raportul privind inflația din SUA care urmează să fie prezentat miercuri ar putea ajuta investitorii să evalueze calea pe termen scurt a ratelor dobînzilor.

În Asia, datele din China au arătat că datele privind inflația de consum în martie au fost cele mai scăzute din septembrie 2021, semnalînd o cerere continuă slabă pe fondul unei redresări economice inegale.

Săptămîna trecută, prețurile petrolului au crescut cu peste 6% după ce OPEC+, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații acestora, inclusiv Rusia, au surprins piața cu promisiunea de a reduce producția.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?