Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Piața Centrală, luată cu asalt de mii de cumpărători. „Foarte scump pentru așa o zi”

15 apr. 2023,, 10:45   Capitala
3226 0

Forfota pregătirilor pentru Paște a ajuns în punctul culminant. Mii de cumpărători au luat cu asalt și Piața Centrală din Capitală. Fluxul sporit de clienți însă nu înseamnă neapărat și vînzări pe măsură.

Comercianții afirmă că, după un an de scumpiri considerabile, oamenii au ieșit din iarnă mai săraci. Cei mai vulnerabili rămîn pensionarii, pentru care masa de sărbătoare este mai mult decît un lux, transmite TV8.

„- Cel mai mult se cumpără cu ciocolată și cu stafide și fructe uscate. Față de anii trecuți, nu este întrebată așa de mult pasca.

- Ciocolate mai mult se cumpără?

- Bomboane da. sînt cam scumpe, dar mai merge. Dar pasca le pare prea scumpă, de fapt, într-adevăr și lumina s-a scumpit. Totul e scump”.


Tarabele cu pască și cozonaci au fost principalele atracții pentru cumpărători. Ce-i drept, unii plecau cu mîinile goale imediat ce aflau prețurile, iar alții căutau să cumpere cei mai mici cozonaci ca să le rămînă și pentru alte produse. Față de anul trecut, copturile pascale s-au scumpit cu aproximativ 20 la sută.

„Cel mai bine se vînd cozonacii cu brînză, pentru ca să fie sfințiți în noaptea de Paște. Majoritatea bătrînilor, luînd în considerație viața pe care o duc, cumpără cozonaci mici de 40 de lei. Din pensiile lor nu le ajunge să cumpere una de 100 sau 120 de lei”.

- Foarte scump pentru așa o zi.

- Trebuiau făcute reduceri?

- Măcar ceva. Eu am luat un cozonac micuț cu 85 de lei. Doamne, e făcut din aur?”.

După un reportaj în care se punea la îndoială calitatea cărnii de miel, administrația pieței centrale a interzis filmările în hala cu produse din carne. Așa că am intrat să documentăm prețurile fără cameră. Atît kilogramul de carne de miel cît și de porc ajung să coste 120-130 de lei, iar pieptul de pui - aproximativ 75 de lei.

Culmea este că unele legume sînt chiar și mai scumpe decît carnea. Anul acesta, castraveții ajung să coste și 85 de lei kilogramul. În aceste condiții, pensionarii afirmă că sînt nevoiți să chibzuiască bine cheltuielile.

„Roșii și o bucată mică de brînză. De toate cîte puțin luăm, cam de ce ne ține buzunarul”.

„- Niște ouă, brînză și salam. Asta e tot.

- V-a trimis soția la cumpărături?

- Da.

- Ce așteptați să fie pregătit pe masa de Paște?

- De toate cîte puțin”.

„- Ați vopsit ouăle?

- Nu încă. Mîine le vopsim, să fie proaspete.

- Cum sînt prețurile la piață.

- Exagerate pentru pensiile noastre. Dacă nu mă ajutau copiii, nici asta nu cumpăram”.

„- Cîte ouă vopsiți?

- Nu mai mult de 10. Voi fierbe mai multe, iar care plesnesc o să meargă la salată. Iar cele întregi o să le vopsesc”.

„Dacă deja aveți acasă un coș, ca să-l umpleți pentru Noaptea Învierii va trebui să scoateți din buzunar în jur de 250 de lei. Mă refer la cele mai simple produse. Cel mai scump este cozonacul. Unul de mărime medie costă între 100 și 120 de lei. Urmează vinul care poate fi găsit la un preț de 80 de lei sticla. 10 ouă pot fi cumpărate la piața cu 25 de lei. Tot atît va trebui să plătiți și pentru lumînări”.

Cozonac - 100 -120 de lei

O sticlă de vin - 80 de lei

10 ouă - 25 de lei

Lumînări - 25 de lei

Febra cumpărăturilor a complicat mult traficul prin Chișinău. S-a circulat bară la bară mai ales în orele amiezii, cînd mulți s-au grăbit să ajungă la țară pentru a sărbători Paștele cu cei dragi.

2
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?