Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Valeriu Ostalep: „Odată cu alegerea noului președinte, pentru Moldova va începe o nouă etapă”. Partea 2

5 dec. 2023,, 18:00   Analitică
11233 1

(Continuare. Începutul - 04.12.2023)

Familiarizăm în continuare cititorii cu cele mai importante fragmente din recentele interviuri oferite de politologul, analistul, directorul Institutului de Diplomație, Studii Politice și Probleme de Securitate, expert în securitate, fost ministru adjunct al Afacerilor Externe. Declarațiile au răsunat în emisiunea Nataliei Morari Podcast Politik și în emisiunea de autor a Ludmilei Belcencova «Тема». Ceea ce spune Valeriu Ostalep pare uneori dur, controversat, la limita admisibilului, însă, așa cum se spune, "nu poți scoate cuvintele dintr-un cîntec", iar această opinie ar fi util s-o citească nu doar criticii actualei guvernări, ci și reprezentanții acesteia, iar în acest sens publicăm acest material fără decupări. Iată ce a spus Valeriu Ostalep:

Despre necesitatea unei noi Constituții

La noi demult Constituția este încălcată, și fără îndoială următorii conducători ai statului trebuie să cugete asupra modificării Constituției țării, dat fiind că ea nu numai că este depășită, dar și pentru că toate mecanismele de respectare a ei au fost călcate în picioare. Și, desigur, avem nevoie de conducători noi, care să pună nu doar problema restabilirii suveranității, dar și a unei Constituții noi, în care să fie descrise exact mecanismele cum să nu dăm posibilitate unor asemenea indivizi să aducă situația la starea pe care o avem astăzi.

Despre marii actori


Eu i-am numit deja eficienți pe partenerii noștri așa ziși europeni. Da ei vor și în continuare să-și atingă scopurile. Ei vor să țină Moldova. Acum ei ne țin de gît, dacă e să descriem foarte scurt ceea ce are loc. Nu te poți mișca. Au fost create toate mecanismele, instrumentele. Dar ei vor să facă asta și în continuare. Cel puțin, dacă băieții mari nu se vor clarifica între ei, e dificil să spunem pe unde va trece hotarul. Eu am în vedere SUA, China, Rusia etc. Încă e dificil să spunem cum va arăta lumea peste o jumătate de an sau un an. Da deocamdată UE, dacă tot ne țin unii de gît, alții în buzunar, nu intenționează să ne scape.

În opinia mea, UE s-a transformat într-un actor geopolitic absolut insuficient, care nu are nici expertiză, nici drepturi pentru aceasta. Acolo stau aceeași birocrați, ca în orice alt loc. Oameni, care primesc bani. Ei nu iau totul în calcul. Ei au un scop, spre care merg pas cu pas. Ei nici nu au observat, că pășind spre scopurile lor, ei pierd deja puterea, dar și că au și compromis întregul drum.

Ei bine, UE s-a transformat într-o structură birocratică, care comite greșeli una după alta. Uitați-vă ce ”succese” au? Zero. Și noi, ajunși într-o stare așa de slabă, în ciuda tuturor prostiilor, în ciuda fărădelegilor, a slăbiciunii intelectuale, ei oricum ne trag și ne trag? Și asta pentru că UE, la fel ca PAS în Moldova, nu a observat cum a părăsit calea corectă, care altă date ne-a fost interesantă și a merita respect.

Despre Strategia securității naționale

Se spune că președinta este mîndră de acest document. Mă îndoiesc mult că ea are vreo atribuție la el. Dar acest document este la fel de temporar, lipsit de valoare și sens, ca și majoritatea strategiilor care au fost înainte de Maia Sandu.

Decenii în șir autoritățile noastre mereu născocesc niște documente, concepții, strategii, despre care uită a doua zi. Și toți cei care ajung g la putere, în plin sens scuipă pe tot ce a fost înainte de ei. E valabil nu doar pentru strategii și legi. Mai mult, noi acum avem o guvernare, care scuipă nu numai pe legile precedente, dar și pe cele, pe care le adoptă ea. În acest sens, eu nici nu atrag atenție acestor documente lipsite de conținut. Cine le va îndeplini, cine le va respecta și pentru cine au fost ele scrise? Pentru cei care le dau bani, pentru cei care scufundă țara noastră în datorii, - lor le putem arăta că noi încă odată am jucat rolul unui cățel rău, am lătrat acolo ceva. Dar în esență, asemenea documente nu au nimic comun cu statul nostru, cu interesele noastre și în principiu cu viitorul Moldovei.

Și în Rusia, și în SUA, și în Europa este perfect înțeles, că asemenea documente nu au nimic în comun cu opinia populației, cu dispoziția și adevăratele noastre sarcini. Cine în țara noastră, cu excepția jurnaliștilor, care în virtutea profesiei trebuie să discute aceste chestiuni, va citi acest document? Care este unul greu, tulbure, neînțeles. În țara noastră asemenea documente nimeni cu citește și nu intenționează să le îndeplinească.

Au scris în Strategia de securitate, că dușmanul principal este Rusia. A cui dușman principal? Rusia este dușmanul lor principal, al lor, nu al poporului moldovean și nu al statului moldovenesc.

Ei luptă cu propaganda, pentru ca să li se ofere tot mai multe și mai multe miliarde. Eu, desigur, am pretenții pe de o parte față de cei care le dau acești bani. Sute de milioane pentru combaterea propagandei. Unde-s acești bani și la ce-s folosiți ei? Ce fel de propagandă combat ei, dacă televiziunile-s închise, ziare nu-s, nimic nu-i?

Despre activitatea serviciilor de salvare

Recent, am văzut cu toții în ce stare ”de forță” se află sistemul de mobilizare a tuturor structurilor statului, chiar dacă nu a fost nimic deosebit, ceva mai mult omăt, ceva mai mult vînt. În rezultat, ei nu pot stabili numărul cadavrelor. Și nimeni nu-și poate asuma răspunderea. Toți s-au ascuns, ca guzganii. Iată și prețul tuturor strategiilor, concepțiilor. Pe canalul meu de Telegram am publicat postarea așa numitului ministru al afacerilor interne Efros. Acum cinci zile, s-a lăudat pe Facebook, s-a fotografiat cu salvatorii și a spus că este elita mondială a salvatorilor, gata în orice clipă să salveze oameni în orice punct de pe planetă. Și peste doar trei zile, la 80 km de Chișinău, mor oameni. Apelează la toate serviciile, dar nimeni nu răspunde pentru nimic. Și apoi vedem o comă profundă. Nimeni nu intenționează să răspundă pentru asta, nimeni nu-și asumă responsabilitatea. Să spună: «Da, noi i-am găsit, convențional vorbind, pe cei care se fac vinovați, există probleme ».

Pe mine nu mă interesează vinovații, deși demult trebuia să ne clarificăm cu Serviciul 112. În opinia mea, în condițiile țării noastre Serviciul unic nu este ceea ce trebuie. Ar trebui separați cel puțin pompierii, polițiștii și ”urgența”. Nu zic să revenim neapărat la sistemul sovietic, deși el era chiar logic: gazele - aparte, «urgența» - aparte. Pentru că dacă apelezi, da acolo te întreabă isteric: ce problemă și ce urgență ai , da tu ai un conflict în parcare, etc., atunci imediat… Se creează impresia, că ei recepționează doar apelurile privind omuciderile.

În principiu, serviciul 112 pune multe semne de întrebare, dar cine să se ocupe de ele? Acum ei nu-l pot împărți. Nu știu cum a ajuns el la Ministerul economiei. Ce are Ministerul economiei cu asta? Și este clar cine a făcut această repartizare și pentru ce. Acum cineva a decis să transfere acest serviciu în altă parte, există și un buget. Probabil, careva fonduri, ca de obicei.

Dar eu arăt întreaga capacitate a acestui stat, a aparatului de stat, de a reacționa la chemări elementare, de a soluționa probleme nu dintre cele mai groaznice. Unde mai pui că, cu ceva zile înainte, se știa că se apropie un ciclon. Doar că ei ne îndemnau să nu ieșim nicăieri, dar viața continuă. Și iată rezultatul.

Despre rezultatele alegerilor locale

Primul ministru Dorin Recean a «pierdut» alegerile locale. Deși formal spicherul parlamentului Igor Grosu este președintele PAS, la alegeri destul de activ, peste tot unde s-a putut, a alergat cu stegulețul Dorin Recean. Să negi implicarea lui, utilizarea resursei administrative, ar fi o ipocrizie. Cu siguranță, resursa administrative a fost utilizată , firește, peste tot unde a fost posibil. Dar PAS a obținut un rezultat catastrofal. Cu toții am văzut cifrele. Este o catastrofă – cu toată resursa administrativă, cu tot sprijinul UE și a tuturor planetelor concomitent, SUA inclusiv, să nu ei nici un oraș mare. Chișinăul este un eșec total. Acum ei au declarat că în consiliul municipal Bălți vor fi în opoziție. Acolo ei nici alături nu stau. Cu Găgăuzia lucrurile-s știute. Cu Tiraspolul nici nu vorbesc. La nord, au pierdut tot ce se putea. În genere, voi unde formați puterea? La Călărași? Cu tot respectul, Călărași este un loc important, dar cam mic pentru partidul care dispune de resursa administrativă.

Despre activitatea guvernului

Au fost sonorizate cifre nebunești. Datoria externă a crescut cu 40%, numărul creditelor luate de guvernul Recean pentru a-și acoperi propriile împrumuturi și împrumuturile propriilor conducători precedenți . Adică, ei pur și simplu iau și iau bani sub un procent tot mai mare, pentru a închide ”găurile” create de Gavrilița, care absolut cinic, după un an în care nimeni nu a văzut-o și nu a auzit-o, iese și spune că toți banii despre care declarase în trecut, că UE oferă miliarde și miliarde, a recunoscut acum că acei bani mergeau pentru acoperirea crizelor. Pe care tot ei le-au creat! Și cu gazele, și cu avioanele, și cu aeroporturile – toate le-au creat ei înșiși, personal. Acum Gavrilița recunoaște că erau banii UE, cu care ei închideau aceste ”găuri”. Ce cinism! Anul trecut scriau pe aceste fițuici, că compensațiile le oferă guvernul Moldovei, adică mai încercau și să capitalizeze. Voi aminti, că este vorba de banii noștri, pe care, chipurile, i-au compensat ei, ceea ce deja este o batjocură. Noi plătim, ei ni-i întorc înapoi și ne spun că asta ei ni-i compensează. Și acum reiese că aceștia erau banii UE. Adică, ei decid, cumpără gaze la prețuri nebune, pe care le ascund și în prezent. Apoi continuă speculațiile cum că azi prețurile au scăzut, dar ei nu le por reduce deoarece, vezi doamne, au achiziționat pentru trei ani înainte. Dar este o escrocherie clasică de proporții deosebit de mari. Și acum toate acestea-s ascunse, pentru că nu există presa, pe care tot ei au închis-o, nu există o opoziție reală și, firește, ei își permit să facă asemenea declarații

Despre aceea dacă e posibilă o demisie a lui Recean

De fapt, cineva trebuie să răspundă pentru eșecurile guvernării, pentru eșecul PAS în alegerile locale, decesele din Aeroportul Internațional Chișinău și în timpul recentei ninsori, pentru discordia totală toate structurile statului, unde nimeni nu lucrează și totul este paralizat, pentru eșecul reformei justiției. Acolo a eșuat tot ce se putea. Despre economie nu mai vorbim. Problemele sociale – la fel. Cine răspunde pentru aceasta? Conform Constituției, desigur pentru asta răspunde Recean, el fiind șeful guvernului. Clar că acum el trăiește într-o lume paralelă, în care numirile-s cel mai important lucru.

De mulți ani eu tot spun că nimeni niciodată nu a anulat lupta politică. Și în PAS aceasta există, oricum n-ar încerca ei să o ascundă și să spună că-s o echipă unită. Prostii. Acolo s-au înmulțit grupările. La început erau trei, acum – vreo opt și fiecare luptă pentru a controla contrabanda, justiția, deciziile, fondurile, vama. Și peste tot duc lipsă de oameni. Vedem că au o lipsă de personal. Ei, de frică, ar putea invita persoane care nu fac parte din cercul lor intern. Ei așa s-au conservat în acest borcănaș, că nu mai înțeleg cum arată această luptă dintr-o parte. Da noi dintr-o parte vedem că nimeni nu răspunde pentru nimic. Totul eșuează.

Repet, în acest sens, că Sandu nu poate învinge în alegeri. Recean, cu toată puterea în țară, are un rating de 0,1% în cel mai bun caz. Nu vorbesc despre morala, principiile și conștiința lui. Nu despre asta este vorba, da despre aceea, că desigur ei caută vinovații, că doar cineva trebuie să răspundă pentru asta. Nu te poți preface, că nu există aceste eșecuri. Dar eu cred că principala problemă este faptul că acum e puțin probabil ca Sandu să-și permită demiterea guvernului, căci în ajunul prezidențialelor ea vrea să-și pună principalul ordin – că Moldova a obținut perspectiva europeană.

Însă acum, de fapt, obiectiv asta nu are nimic comun cu Moldova. Are loc această zarvă europeană. Acolo tot există multe țări, ele au propriile viziuni și nu este clar – să luăm Moldova aparte, Ucraina aparte, sau la pachet. Aceasta este o procedură internă, ”bucătăria” UE, și căderea guvernului în Moldova ar da un atu puternic oamenilor și țărilor care spun: «Uitați-vă unde se află ei și iată ce se întîmplă la ei ». Așa că hai să vedem cum vor evolua lucrurile în zilele următoare, și dacă va exista o dezvoltare a situației.

Despre cum PAS s-a pomenit în colțul extrem din dreapta

Maia Sandu și PAS s-au băgat ei înșiși în colțul extrem de dreapta, de unde nu există întoarcere, politologic vorbind. Și stați acum în acel colț, cu cei 5-7% de schizofrenici, demenți care luptă cu toată lumea, extratereștri , atacuri, strategii. Ședeți acolo. Noi v-am arătat primul exemplu în alegerile locale, vă vom arăta și la prezidențiale. Vor dori ei să facă trucul cu votul simultan în parlament? Poate că pentru ei ar putea trece, deoarece toți partenerii occidentali vor tăcea, vor spune – ei, acolo legea nu că nu ar permite, așa că se poate. Însă înainte de moarte, politică am în vedere, nu te saturi să respiri. Și aceste două luni vor înfuria oamenii și mai mult, pentru că se va vedea că ea așa se ține de acest fotoliu, că este gata să încalce orice, și eu am convingerea că oamenii o vor pedepsi politic. Apropo, mulți cred că diaspora este pentru ea - diaspora, mai bine de jumătate, va vota împotriva ei.

Despre evenimentele din Găgăuzia

Aici este un interes egoist. Acesta este un interes egoist. Politica înseamnă cu totul altceva, dar aici există un simplu interes egoist, acum are loc împărțirea puterii, instrumentele și negocieri pentru a obține mai multe oportunități în viitoarele alegeri prezidențiale, așa ca influența să poată fi comercializată: «Tu - mie, eu - ție ». Și totul e foarte primitiv, maxim local, din punctul meu de vedere, care nu dă oamenilor nimic în afară de clovnerie. Patimile se agită, dar nu au legătură cu interesele oamenilor. Oamenii așteaptă careva rezultate. Dar cred că așteaptă tot mai puțin, căci înțeleg totul.

Despre evenimentele din biserică

Deoarece, în virtutea ocupațiilor și profesiei mele, eu trebuie să acord mai multă atenție activității informaționale, pentru mine nu a fost niciodată un secret rolul conducătorului Mitropoliei Moldovei și slăbiciunea sa. Este o persoană foarte slabă. Eu știu cine anume și cum o manipulează.

Și numai datorită interdicției recente, despre care am auzit de la vecinii noștri, am putut afla că, se pare, există niște proprietăți acolo și o mulțime de lucruri, nu departe de țara noastră. În acest sens, acolo a fost o scăpare, cu privire la ce trebuie să facă biserica, în principiu. Acolo este tot o scindare, nu în sens religios, da în sensul primitiv, de la zvonurile că la noi bisericile au fost transformate în SRL care, la fel ca inspectorii de circulație, trebuie să trimită sus anumite sume, și că toate costă bani. Adică, această scindare durează de mulți ani, oamenii demult pot vedea și cine e acolo în sate, și ce fel de personal este, și ce aduce el. De aceea în acest sens vecinilor noștri români le-a fost ușor, căci acolo totul e mult mai serios, mai sever, mai organizat, mai controlat. Lor le-a fost mult mai ușor să organizeze totul, de la istoria cu clădirea bibliotecii din centrul orașului, restituire, etc… Ei înțeleg și cunosc, că acum în fruntea bisericii din Moldova stă o persoană slabă, înconjurată de manipulatori. Într-un stat normal asta demult ar fi ajuns în vizorul serviciilor speciale, a organelor de drept, cine ce scrisori scrie, ce texte ș.a. Nu m-au mirat nici aceste scrisori, nici acest tărăboi. Era clar asta încă acum 3-4 ani. În general, în Moldova starea lucrurilor din sfera religioasă este una respingătoare ! În principiul, ea nu diferă, de fapt, de starea lucrurilor în politica moldovenească.

Despre opoziția de dreapta și cea de srînga

Dl Chicu este o persoană experimentată, cu multe calități pozitive, în acest an a avut loc debutul partidului său politic. Are acolo mulți oameni comozi, simpatici, interesanți. Sper că partidul dlui Chicu se va mișca în sfera lui de influență spre alegerile parlamentare…

Da la noi ce, pe dreapta nu există opoziție deloc? De fapt, într-o țară cu slogane proeuropene este normal să existe opoziție și pe dreapta. Cine? Platforma DA? Liderul acestui partid are grijă de PAS și spune: «dacă vreți să vă păstrați mandatele, trebuie să faceți asta».... Tu ești cu totul cu-cu ? Tu, lider al unui partid, trebuie să ai grijă de partidul tău. Tu trebuie să-i critici, pentru a le lua puterea, dacă ești partid de opoziție, da nu să ai grijă de PAS. Iată așa opoziție.

Partidul CUB? (Coaliția pentru unire și bunăstare – note red.). Ei, CUB – foști adepți PAS, ei au lucrat împreună, eu nu înțeleg cum pot fi în opoziție, și cum anume se manifestă ea. Real, pe dreapta nu există opoziție, și nici pe stînga deocamdată nu se simte. Partide de stînga, ca atare, la noi nu există. Este partidul comuniștilor, desigur. Și mă bucur pentru anumite succese ale lor. Și în principiu, mai mult nu-i nimeni. Să vedem pe centru, căci partidele care au fost interzise, eu nu le consider de stînga, le poziționez pe centru mai degrabă, deoarece ele nu se poziționează ca partide orientate social.

Despre cine va fi următorul președinte

Mă pricep cine va fi următorul președinte. Dar nu are sens să-l numesc. Mai ales că este o figură nu foarte cunoscută publicului nostru. Mă refer la prezența sa publică. Adică încerc să spun, chiar dacă sună categoric, că totul este deja inevitabil și ireversibil. Nu poți face nimic nici din dreapta, nici din stînga pentru a schimba acest curs.

Nu vă uitați la stegulețul PAS, că ei acolo-s doar doi sau patru ani deputați. Uitați-vă la nume: Popescu în timp ce se fura miliardul era consilierul lui Filat. Alaiba, Spînu… Nu vreau să mai repet, s-a vorbit despre asta zeci de ori. Toți acești oameni conduc Moldova din altă funcție, din a treia, din a patra. Ei pot fi schimbați la bunul plac. Dar ei conduc. Scriu legi. În timpul lor dispare patrimoniul nostru, se fac datorii, ei ne omoară.

Însă noi am ajuns la situația în care oamenii s-au săturat deja, și aceleași instrumente care acum se încearcă a fi folosite pentru a treia oară, nu mai funcționează. Și ceea ce vom obține anul viitor, și de ce nu mă îndoiesc deloc, și de ce vorbesc despre ireversibilitatea acestui proces, care practic nu poate fi oprit. Iată de ce eu privesc aceste lucruri foarte optimist.

Despre viitorul nostru apropiat

Oamenii s-au dezamăgit și înțeleg problema. Dar eu văd problema în liderii noi, necesari în principiu. E o mare necesitate. Am convingerea că anul viitor, sau la începutul a.2025, nu contează, dar alegerea noului președinte este începutul unei etape noi.

Va fi alt președinte. După asta - dispariția PAS din politica moldovenească. Sper sincer, de primele două puncte-s convins, al treilea fiind societatea moldovenească adevărată, foarte activă, în care cu toții trebuie să participăm maximal, să punem în fața noii conduceri acele sarcini, despre care am vorbit: restabilirea suveranității, o altă Constituție și crearea instrumentelor pentru ca să nu se mai repete dictatura.

130
7
0
3
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?