X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Valeriu Ostalep: "Noua ordine mondială va necesita crearea de noi organizații internaționale"

25 oct. 2023,, 09:57   Politică
3140 0

Organizațiile internaționale actuale, inclusiv ONU, sînt depășite și degradate, iar noua ordine mondială și noua organizare a lumii vor necesita crearea unor noi organizații internaționale, dar, din păcate, acest lucru este încă departe.

Această opinie a fost exprimată pentru Noi.md de către politologul, analistul, directorul Institutului de Diplomație, Studii Politice și Probleme de Securitate, expert în domeniul securității, fostul viceministru de Externe Valeriu Ostalep, evaluînd activitatea ONU și a altor organizații internaționale în contextul Zilei Națiunilor Unite, sărbătorită 24 octombrie.

El a remarcat că de zeci de ani se înregistrează o degradare a organizațiilor internaționale din cauza politizării excesive a acestora în beneficiul unuia sau altui actor politic, a prostiei, a birocratizării aparatului lor, cînd zeci de mii de angajați ai organizațiilor internaționale și-au transformat misiunile pur și simplu într-o distracție foarte, foarte bine plătită, fără nicio responsabilitate.

"Și cel mai important, ultimul, dar foarte important, este transformarea instituțiilor organizațiilor internaționale pur și simplu în instrumente politice ale anumitor țări jucătoare. Atunci cînd toate aceste elemente durează decenii, este clar că a avut loc o erodare totală de la încredere la eficacitate", a subliniat Valeriu Ostalep.

"Prezența unor astfel de aparate artificiale care nu fac nimic, ci fac doar atunci cînd li se spune, iar cînd li se spune, își fac de cap, mai devreme sau mai tîrziu ar fi trebuit să ducă la rezultatul pe care îl avem astăzi. Practic nicio structură internațională, inclusiv ONU, nu mai este capabilă să îndeplinească funcțiile și misiunile pe care creatorii lor le-au convenit cîndva", a spus politologul și analistul.

În opinia sa, în acest sens, erodarea instituțiilor internaționale este o altă problemă internațională, singurul amendament fiind faptul că puțini dintre marii actori de astăzi o iau în serios.

"Și dacă o folosesc cumva, este doar ca un loc unde se ceartă languros, leneș, realizînd că nu are niciun efect asupra stării reale a lucrurilor în politica internațională, care, din păcate pentru noi toți, s-a transformat într-o fază activă, în care doar forța militară, banii, provocările, serviciile speciale decid totul, iar pînă acum nu se vede niciun capăt sau limită", a spus Valeriu Ostalep.

"Nu putem decît să afirmăm cu mare regret că noua ordine mondială, noua organizare mondială va însemna, bineînțeles, crearea unor noi organizații internaționale. Dar cînd spun cu regret, mă refer la faptul că acest lucru este încă departe. Realitățile sînt de așa natură încît noile structuri sînt departe, iar cele vechi sînt depășite, inclusiv ONU", a subliniat el.

24 octombrie 1945 este considerată ziua creării Organizației Națiunilor Unite. După cum scriu internauții, deja atunci, acum mai bine de 60 de ani, toată lumea a înțeles că Organizația Națiunilor Unite, creată pentru a rezolva problemele și problemele globale prin forțele tuturor statelor lumii, este doar o mașinărie birocratică, care este capabilă să emită în principal asigurări de "îngrijorare" și "profundă îngrijorare". Marile puteri ignoră pur și simplu rezoluțiile ONU sau interzic inițiativele incomode folosind dreptul de veto.

ONU absoarbe o sumă uriașă de bani sub formă de contribuții. 22% din toate cotizațiile sînt plătite de SUA. Asta înseamnă 693 de milioane de dolari, conform cifrelor din 2022. Întregul buget este de 3,1 miliarde de dolari.

Moldova plătește anual peste 250,8 mii de dolari pentru calitatea de membru al ONU.

22
0
1
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?