X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Moldova va avea inspectori pentru controlul alcoolemiei

13 apr. 2014,, 11:00   Societate
7935 7
Foto : medequips.ru
Moldova va avea inspectori pentru controlul alcoolemiei, iar la întreprinderile cu orice formă de proprietate şi la care există, cel puţin, un automobil, vor fi ţinute registre de control al alcoolemiei. Un ordin corespunzător, intrat în vigoare vineri, a semnat ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi.

Potrivit agenţiei "Infotag", documentul defineşte scopul inovaţiei: prevenirea şi neadmiterea conducerii vehiculelor în stare de ebrietate sau a înrăutăţirii stării de sănătate a şoferului.

Inspectorii vor fi angajaţi din contul întreprinderii sau al firmei şi vor urma o instruire cu plată la Dispensarul Republican de Narcologie (DRN). În momentul în care vor primi foaia de parcurs, şoferii vor fi controlaţi de inspector sub aspectul prezenţei în organism a alcoolului, a drogurilor, a substanţelor psihotrope sau medicamentoase cu acţiune similară.

Iniţial, gradul de alcoolemie la şofer va fi determinat prin măsurarea temperaturii corpului, a pulsului şi a tensiunii. Dacă vor exista suspiciuni privind starea sa inadecvată, va avea loc un control aprofundat cu folosirea tubului indicator sau a testului de alcoolemie. Şoferul este în drept să conteste acţiunile inspectorului, dar numai pe parcursul primelor două ore şi achitînd costul investigaţiei la DRN.

În cazul în care şoferul va urca la volan fără concluzia inspectorului şi fără înscrierea în registru, responsabilitatea va reveni conducătorului companiei.

Statisticile arată că pe parcursul lunii august 2013, în Republica Moldova erau înregistrate oficial 770 de mii de automobile (al căror număr creşte în fiecare an cu 160 de mii). Conform totalurilor anului 2012, în ţară funcţionau 1944 de întreprinderi de transport. De la începutul acestui an au fost înregistrate 3510 de accidente de circulaţie, în care au decedat 441 de persoane.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?