Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

Cea mai veche moschee din Turcia s-a prăbușit

15 feb. 2023,, 20:00   Externe
2540 0

Cutremurul din 6 februarie a șters în două minute paisprezece secole de istorie în Antakya, cunoscută ca leagăn al civilizațiilor în antichitate. Moscheea Habib-i Neccar, considerată a fi cea mai veche din Turcia, este complet distrusă. Cupola s-a prăbușit cu totul, iar sala de rugăciune este acum un morman de moloz. De altfel, toate străzile din orașul Antakya sînt blocate de clădirile dărîmate, scrie France24.

Orașul Antakya este acum o ruină după cutremurul cu magnitudinea de 7,8 de lunea trecută. 14 secole de istorie au fost șterse în mai puțin de două minute în orașul cunoscut în cea mai mare parte a istoriei sale ca Antiohia.

Habib-i Neccar a fost ridicată în 638 și este considerată "prima moschee construită în graniţele Turciei de astăzi", se arată pe pagina ministerului culturii din Turcia. Din monumentul istoric au rezistat doar pereţii exteriori, scrie Noi.md cu referire la digi24.ro.

Picturile galbene, roşii şi albastre şi caligrafia sînt acum în bătaia ploii și a zăpezii.

"O parte din barba profetului Mahomed era păstrată într-o cutie", expusă în moschee, "dar nu mai este acolo", a spus Havva Pamukcu, o femeie de 50 de ani care spune că are "inima zdrobită".


La cîteva sute de metri mai departe, biserica greco-ortodoxă ridicată în secolul al XIV-lea şi reconstruită în 1870 după un cutremur a fost și ea distrusă. Crucea albă de pe acoperişul ascuţit al clădirii iese acum dintr-un maldăr de pietre şi scînduri. "Toate zidurile s-au prăbuşit. sîntem disperaţi", a spus Sertac Paul Bozkurt, membru al consiliului care administrează biserica.

Antakya se află în provincia Hatay și a fost una dintre cel mai grav afectate de cutremur și replicile sale, care au provocat peste 35.000 de morți în regiune. În oraș, nu se mai poate circula pe străzile blocate de clădiri prăbușite și mașinile blocate sub dărîmături.

Antakya, fosta Antiohia fondată în anul 300 î.Hr. de un fost general al lui Alexandru cel Mare, a traversat succesiv epocile greacă, romană, bizantină, persană, arabă, otomană şi chiar un scurt mandat francez, între sfîrşitul Primului Război Mondial şi 1939, cînd oraşul a revenit Turciei. Antiohia a suferit numeroase cutremure care au distrus-o şi schimbat-o complet: în 147 şi 37 î.Hr., dar şi în 115, 458. În 526 au murit 250.000 de oameni, iar în 1054 – 10.000.

0
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?