X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4008

Datoria publică globală a ajuns la un nivel record

13 iul. 2023,, 13:15   Externe
2135 0

Datoria publică globală a atins anul trecut nivelul record de 92.000 miliarde de dolari, deoarece guvernele s-au împrumutat ca să contracareze crizele, cum ar fi pandemia, iar povara datoriei se simte acut în ţările în curs de dezvoltare, se arată într-un raport publicat miercuri de Organizaţia Naţiunilor Unite, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Pe plan mondial datoria internă şi externă a urcat de peste cinci ori în ultimele două decenii, depăşind ritmul de creştere al economiei, PIB-ul înregistrînd doar o triplare din 2002, conform raportului publicat înaintea reuniunii miniştrilor de Finanţe din G20 (14-18 iulie), transmite Noi.md cu referire la digi24.ro.

„Pieţele par să nu fie afectate - încă - dar oamenii sînt. Unele din cele mai sărace ţări din lume sînt forţate să aleagă între achitarea datoriilor sau slujirea poporului”, le-a spus jurnaliştilor Antonio Guterres, secretarul general al ONU.

Ţările în curs de dezvoltare deţin aproape 30% din datoria publică globală, din care 70% sînt reprezentate de China, India şi Brazilia. 59 de ţări în curs de dezvoltare se confruntă cu un nivel al datoriei ca procent din PIB de peste 60% - un prag care indică un nivel ridicat al datoriei.

„Datoria reprezintă o povară semnificativă pentru ţările în curs de dezvoltare, din cauza accesului limitat la finanţare, a creşterii costurilor de împrumut, a deprecierii valutelor şi a încetinirii creşterii economice”, se arată în raport.


Mai mult, arhitectura financiară internaţională a făcut accesul la finanţare pentru ţările în curs de dezvoltare atît inadecvat, cît şi scump, în condiţiile în care plăţile nete ale dobînzilor datoriei depăşesc 10% din venituri în cazul a 50 de economii emergente. Creditorii multilaterali ar trebui să-şi extindă finanţarea, adoptînd măsuri cum ar fi suspendarea temporară a penalităţilor şi să sporească accesul la finanţare pentru ţările care se confruntă cu o criză a datoriei, consideră Organizaţia Naţiunilor Unite.

De asemenea, este necesar un mecanism de reeşalonare a datoriei „pentru a rezolva progresele lente înregistrate în cadrul comun G20”, se arată în raport, fără a furniza detalii privind modul de funcţionare a mecanismului.

În octombrie 2020, creditorii oficiali şi G20 au adoptat un cadrul comun privind datoriile, obiectivul fiind de a include şi ţările care nu sînt membre ale clubului de la Paris, cum e China, în legislaţia privind atenuarea poverii datoriei.

0
0
0
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?