Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Sonda trimisă să „atingă” Soarele a captat o fotografie spectaculoasă

22 dec. 2018,, 21:00   Externe
3601 0

Misiunea sondei solare Parker continuă. Se află mai aproape ca niciodată de Soare și ce e cel mai uimitor că este încă funcțională. Încă o dată, sonda a surprins o imagine spectaculoasă, care va face istorie.

Din octombrie, de cînd a fost lansată în spațiu, cu misiunea de a se apropia de Soare cît mai mult posibil, sonda Parker și-a urmat neîntrerupt cursul către stea, cu o viteză amețitoare.

În doar două luni, sonda a parcurs o distanță impunătoare și aproape că și-a îndeplinit misiunea. În noiembrie, Parker se afla deja în coroana solară, cea mai fierbinte zonă, pe care a atins-o vreodată un obiect trimis de om în spațiu.

Coroana solară este aura de plasmă din jurul Soarelui și se poate întinde pe milioane de kilometri dinspre suprafața stelei. Coroana este singura vizibilă în momentul eclipselor solare. Dacă ai avut vreodată șansa să vezi un astfel de fenomen astronomic, acel disc luminos din jurul “umbrei” este, de fapt, coroana solară. Acolo se află sonda Parker.

Și, cum a fost vorba de un eveniment istoric, sonda a reușit să realizeze o fotografie, poate cea mai spectaculoasă dintre cele făcute pînă în prezent, de cînd se află în spațiu.


Imaginea a fost transmisă către reprezentanţii NASA, pe Pămînt, iar aceştia au publicat-o pe internet, după care a avut loc întîlnirea dintre Uniunea Geofizicienilor din America și NASA şi a fost susținută și conferința de presă la acest subiect.

Se poate spune că este prima fotografie “din interiorul Soarelui” realizată de om. Evident, sonda n-a pătruns în interiorul stelei, dar s-a apropiat mai mult ca oricare alt corp artificial. În realitate, ea s-a aflat la o distanță de peste 27 de milioane de kilometri de Soare.

Fotografia a fost realizată cu un obiectiv cu unghi larg și, după cum poți vedea, se observă mai multe “raze” luminoase de culoare orange. Acelea se numesc curenți coronali, iar acel punct luminos, care se vede în depărtare este Jupiter. Punctele negre sînt doar artefacte de corecție a fundalului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?