Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Parlamentul ungar nu intenționează să examineze problema admiterii Suediei în NATO până în toamnă

3 iul. 2023,, 14:30   Externe
3124 0

Parlamentul ungar nu intenționează să examineze problema admiterii Suediei în NATO săptămâna viitoare, care va fi ultima în activitatea sa înainte de vacanța de vară.

Aceasta reiese din ordinea de zi pentru perioada 3 iulie - 7 iulie, publicată duminică pe site-ul Parlamentului.

Astfel, parlamentul ungar ar putea amâna până în toamnă ratificarea acordului de aderare a Suediei la NATO, iar această problemă nu va fi rezolvată până la summitul NATO, care va avea loc la Vilnius în perioada 11-12 iulie.

Teoretic, conducerea parlamentului, care se abține să comenteze, mai poate pune această problemă pe ordinea de zi săptămâna viitoare. Ședințele sunt programate pentru 3, 4 și 7 iulie. Deputații intenționează să acorde o atenție deosebită proiectului de buget pe 2024.

La 29 iunie, parlamentarul partidului de opoziție „Coaliția Democrată” Agnes Vadai a declarat că fracțiunea partidului de guvernământ „FIDES – Uniunea Civilă Maghiară” a decis să nu examineze admiterea Suediei în NATO în ultimele zile ale sesiunii de primăvară. Potrivit acesteia, problema a fost amânată pentru o perioadă ulterioară - poate până în toamnă.


Parlamentul Ungariei, în ciuda presiunilor din străinătate, a amânat în mod repetat ratificarea acordului de aderare a Suediei la Alianța Nord-Atlantică. Premierul Viktor Orban a spus că nu este pregătit să examineze această problemă, deoarece între Budapesta și Stockholm rămân diferențe serioase. În opinia sa, acestea ar trebui soluționate înainte ca Suedia să intre în NATO pentru a „nu aduce conflicte acolo”. Guvernul și deputații și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că politicienii suedezi acuzau Ungaria că abandonează democrația și cer blocarea fondurilor UE din această cauză.

Pe 27 martie, parlamentul ungar a aprobat ratificarea acordului privind aderarea Finlandei la NATO, dar a amânat examinarea chestiunii Suediei. Guvernul ungar a declarat anterior că sprijină admiterea regatului în alianță, dar preocupările deputaților trebuie abordate. Finlanda și Suedia și-au depus cererile pe 18 mai 2022, indicând faptul că evenimentele din Ucraina le-au determinat să facă acest pas. Dintre toate țările NATO, documentele privind aderarea la regat nu au fost ratificate de Turcia, care cere de la Stockholm măsuri mai hotărâtoare împotriva extremiștilor kurzi care s-au instalat în țară.

2
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?