Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4007

S-a decis reformarea Uniunii Europene

17 ian. 14:45   Externe
3517 0

În luna februarie, Comisia Europeană își va prezenta ideile privind reforma tratatelor UE, care prevăd modificări ale normelor de funcționare a Uniunii Europene în contextul extinderii acesteia.

Acest lucru a fost anunțat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unui discurs susținut miercuri în Parlamentul European, relatează "European Pravda".

În declarația sa, șefa Comisiei a spus că UE va începe să lucreze la propriile reforme pentru a se pregăti pentru o Uniune Europeană cu peste 30 de state membre.

"Cum va funcționa în practică o Uniune cu peste 30 de state? Doar noi, în cadrul Uniunii Europene, putem răspunde la această întrebare. Această cameră a prezentat deja idei îndrăznețe pentru a reforma tratatele noastre.

Luna viitoare, Comisia va prezenta ideile noastre într-o comunicare adresată Parlamentului European și Consiliului, în ajunul dezbaterii liderilor organizată de președinția belgiană", a declarat von der Leyen.


Von der Leyen a reamintit că, la sfîrșitul anului 2023, UE a decis să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, în timp ce Georgiei i-a fost acordat statutul de candidat. În plus, sînt în curs de desfășurare negocieri privind aderarea țărilor din Balcanii de Vest.

UE și-a exprimat deja îndoielile cu privire la eficiența activității sale în cadrul normelor actuale în cadrul aderării extinse. Printre altele, a fost discutată posibila eliminare a necesității de a lua decizii în unanimitate în ceea ce privește chestiunile majore.

În noiembrie, Parlamentul European a aprobat cu majoritate de voturi un raport privind necesitatea de a reforma Uniunea Europeană, precum și propuneri pentru realizarea acestui obiectiv.
Printre prevederile cheie se numără extinderea gamei de decizii luate prin vot cu majoritate calificată, în loc de unanimitate.

De asemenea, se propune revizuirea normelor de formare a componenței Comisiei Europene, modificarea procedurii de alegere a președintelui și limitarea numărului de comisari la 15.

După cum se știe, pînă de curînd, în UE a dominat opinia potrivit căreia aderarea noilor membri – inclusiv a Moldovei și Ucrainei – ar trebui să aibă loc după ce UE va întreprinde o reformă internă complexă, care va schimba sistemul decizional.

Recent, însă, UE a început încet-încet să încline spre ideea că extinderea ar trebui să aibă loc fără o reformă profundă. În special, Comisia Europeană a declarat că UE poate accepta noi state membre cu tratatele și normele actuale.

5
4
1
3
24

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?