Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

Studiu: Bacteriile din ocean au ajuns în aerul pe care îl respirăm

10 mar. 2023,, 02:00   Ştiinţă şi IT
2388 0

Scripps Institution of Oceanography din cadrul UC San Diego (SUA) a constatat că bacteriile din ocean cauzate de poluare se transferă în atmosferă sub formă de aerosoli, care pot ajunge la oamenii de pe tot pămîntul.

Acest aerosol împroșcat de apă are în componența sa virusurile, compușii chimici și bacteriile din ocean, transmite descopera.ro.

Studiul vine într-un moment în care aproximativ 50 de miliarde de litri de ape uzate poluate au intrat în ocean prin rîul Tijuana începînd din decembrie 2022, potrivit Interesting Engineering.

Bacteriile din ocean ajung, în cele din urmă, în aer


„Am arătat că pînă la trei sferturi din bacteriile pe care le inhalați la Imperial Beach provin din aerosolizarea apelor reziduale brute din zona de surf”, a spus cercetătoarea Kim Prather, de la Scripps Oceanography și Department of Chemistry and Biochemistry din cadrul UC San Diego. „Poluarea apei de coastă a fost considerată în mod tradițional o problemă ce se referă doar la apă. Oamenii se tem să înoate și să facă surfing acolo, dar nu se tem să respire, chiar dacă aerosolii pot călători pe distanțe lungi și pot expune mult mai mulți oameni decît cei de pe plajă sau din apă”, a adăugat ea.

Ce au descoperit oamenii de știință?

Echipa de cercetare a colectat și analizat aerosoli de coastă de la Imperial Beach și apa din rîul Tijuana între ianuarie și mai 2019. Prin utilizarea secvențierii ADN și a spectrometriei de masă, oamenii de știință au reușit să asocieze bacteriile și compușii chimici din aerosolii de coastă cu rîul Tijuana poluat care se varsă în apele de coastă. S-a descoperit că aerosolii din ocean conțin bacterii și substanțe chimice provenite din rîul Tijuana, dar acest lucru nu înseamnă că oamenii se îmbolnăvesc din cauza apelor reziduale din aerosolul cu pulverizat de mare. Majoritatea bacteriilor și virusurilor găsite în compuși sînt inofensive.

Este nevoie de studii aprofundate

Autorii adaugă că infecțiozitatea, nivelurile de expunere și alți factori care determină riscul trebuie să fie evaluate în continuare prin mai multe studii. „Această cercetare demonstrează că comunitățile de coastă sînt expuse la poluarea apelor de coastă chiar și fără a intra în apele poluate”, a spus Matthew Pendergraft, proaspăt absolvent al Scripps Oceanography, care și-a obținut doctoratul sub îndrumarea lui Prather. „Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina nivelul de risc prezentat publicului de către poluarea cu aerosoli a apelor de coastă. Aceste constatări oferă o justificare suplimentară pentru prioritizarea curățării apelor de coastă”, spune el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?