X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Spărtura din peretele unei capsule Soiuz, verificată de doi cosmonauţi ruşi în spaţiu

12 dec. 2018,, 22:33   Ştiinţă şi IT
2560 0

Cosmonauţii ruşi Igor Kononenko şi Serghei Prokopiev au finalizat, marţi, o ieşire în spaţiu, în timpul căreia au inspectat o spărtură descoperită în luna august într-un perete al unei capsule Soiuz andocate la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care a provocat o uşoară scădere a presiunii atmosferice a avanpostului orbital.

Cei doi cosmonauţi au părăsit Staţia Spaţială Internaţională şi au ieşit pe orbită la ora 15.59 GMT, potrivit agenţiei spaţiale ruse Roscosmos.

Timp de şapte ore şi 45 de minute, ei au încercat cu ajutorul unor cuţite şi raclete, cu mare greu, să străpungă stratul exterior ce asigură protecţia vehiculului spaţial, pentru a detaşa un eşantion de materie din jurul "acelei mici, dar periculoase spărturi" cu un diametru de doi milimetri, precizează aceeaşi sursă.

Scopul misiunii este acela de a afla, dacă spărtura a fost făcută în spaţiu sau pe Terra, au explicat specialiştii de la Roscosmos.

"Este o provocare. Toate ieşirile pe orbită sînt interesante, însă aceasta este şi mai interesantă, deoarece este unică şi complexă", a comentat Oleg Kononenko într-un videoclip publicat pe site-ul Roscosmos.

Aceasta a fost o misiune "fără precedent prin prisma complexităţii sale", a subliniat pe Twitter directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin.

Misiunea a fost deosebit de grea, deoarece capsula Soiuz, ca şi ISS, nu a fost concepută pentru a suporta reparaţii în timpul unor ieşiri pe orbită. Nava spaţială Soiuz este lipsită de rampe externe, care le-ar fi permis cosmonauţilor să se ţină de ele în timp ce lucrează în spaţiu. "Nu există nimic, asta este problema", a subliniat Oleg Kononenko.

"Act premeditat?"

"Cosmonauţii au luat eşantioanele cu orice reziduu, găsit pe stratul extern şi au realizat fotografii digitale cu acea zonă, înainte de a aplica un nou strat de protecţie termică", a precizat la rîndul său NASA într-un comunicat.

"Eşantioanele şi fotografiile vor oferi informaţii suplimentare, care vor uşura ancheta începută, pentru a descoperi cauza acelei scăderi de presiune", a adăugat agenţia spaţială americană.

Iniţial, cosmonautul rus Aleksei Ovichinin ar fi trebuit să execute această ieşire orbitală, însă el se afla la bordul capsulei Soiuz, care s-a confruntat cu o problemă tehnică la două minute după lansarea sa din 11 octombrie, obligîndu-i pe cei doi astronauţi aflaţi la bordul ei să revină printr-o procedură de urgenţă pe Terra.

Pe 30 august, cei doi cosmonauţi ruşi, aflaţi la bordul ISS au descoperit "o gaură cu diametrul de doi milimetri, prin care ieşea aerul", aflată într-un perete al navei Soiuz, andocate la ISS. Ei au acoperit spărtura cu trei straturi de produse ermetice.

La mai puţin de o săptămînă după detectarea acelei scurgeri de oxigen, care nu a pus însă în pericol viaţa echipajului de pe ISS, directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin, a sugerat, spre uimirea generală, un posibil "act premeditat".

Mai mulţi înalţi oficiali ruşi au trebuit, de asemenea, să dezmintă cu hotărîre informaţiile apărute în presă, potrivit cărora astronauţii americani de pe ISS erau suspectaţi că ar fi provocat acea spărtură, în contextul în care sectorul spaţial reprezintă unul dintre rarele exemple de cooperare încă funcţională între Rusia şi Statele Unite ale Americii.

Problemele tehnice şi funcţionările defectuoase nu sînt rare la bordul ISS, însă de cele mai multe ori ele nu reprezintă un pericol real pentru echipaj.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?