X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4006

ONU: Risipa de apă și gradul de contaminare ating niveluri fără precedent

17 oct. 2023,, 04:00   Ştiinţă şi IT
2324 0

Risipa de apă la nivel mondial și gradul de contaminare a acesteia au atins valori fără precedent, potrivit statisticilor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Cea mai mare cantitate de apă, peste 70 la sută, este utilizată în agricultură. FAO îndeamnă comunitatea mondială să producă alimente și produse agricole, folosind mai puțină apă, trnt obisea.

Totodată, experții de mediu precizează că lipsa apei potabile în zonele rurale ale Republicii Moldova este o problemă stringentă, iar pentru a îmbunătăți situația ecologică și sanitară sînt necesare intervenții de urgență, radiomoldova.md

Apa este esențială pentru viață și acoperă aproximativ 71% din suprafața Terrei, însă puțin peste două procente este proaspătă și potrivită pentru consum, agricultură și majoritatea utilizărilor industriale, relevă datele Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. FAO subliniază că, la nivel mondial, una din cinci persoane nu are acces la apă potabilă, două din șase persoane trăiesc în condiții improprii de igienă, iar aproximativ 4 mii de copii mor în fiecare zi din cauza bolilor provocate de apa contaminată pe care o consumă. FAO îndeamnă la producerea alimentelor și produselor alimentare folosind mai puțină apă, asigurîndu-se totodată că apa este distribuită în mod egal și sistemele alimentare acvatice sînt conservate.

Datele Biroului Național de Statistică pentru anul 2022 notează că în Republica Moldova, peste 40 la sută din localități nu dispun de apă potabilă, deoarece nu erau conectate la rețelele publice de apă și canalizare. În centrul țării în special în regiunile de sud, oamenii nu au acces la apă potabilă, a declarat expertul de mediu Vladimir Garaba, într-un interviu pentru Radio Moldova. Ecologistul a precizat că soluționarea problemei calității apei este esențială. În acest sens, în opinia expertului este necesară proiectarea unor noi apeducte, precum și instalarea stațiilor de filtrare a apei.


„La 90% fîntînile sînt poluate bacteriologic și chimic, este forte greu să obținem o calitate bună de apă de băut după o filtrare suplimentară. Dacă nu vom rezolva problema alimentării cu apă atunci trebuie să finanțăm instalarea unei stații de filtrare a acelei ape care este. Republica Moldova este pe ultimul loc din Europa privind accesul la apă potabilă”, a relatat Vladimir Garaba.

În contextul Zilei Mondiale a Alimentației, marcată astăzi în întreaga lume, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă populația să manifeste solidaritate în lupta împotriva foametei, a malnutriției și a risipei de apă. Un ecosistem agroalimentar durabil este unul în care există alimente nutritive suficiente și apă sigură pentru consum, precizează agenția într-un comunicat de presă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?