Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Noi detalii ies la iveală despre Planeta Gliese 367 b, asemănătoare Pămîntului

23 sep. 2023,, 02:00   Ştiinţă şi IT
3646 0

Gliese 367 b, cunoscută și sub numele de Tahay, este o exoplanetă extraordinară care orbitează în jurul stelei sale în doar 7,7 ore.

Ceea ce o diferențiază pe această planetă nu este doar perioada sa ultrascurtă, ci și densitatea incredibil de mare, aproape de două ori mai mare decît a Pămîntului. Cercetătorii au descris Gliese 367 b ca fiind o planetă “ultra-densă”, compusă predominant din fier, transmite ts2.space

Descoperită în 2021 folosind date de la Satelitul de Cercetare a Exoplanetelor Tranzitante (TESS), Gliese 367 b a fost recent subiectul unor studii suplimentare pentru a rafina măsurătorile sale de masă și rază. Această cercetare, publicată în The Astrophysical Journal Letters, nu numai că furnizează măsurători mai precise ale lui Gliese 367 b, dar dezvăluie și existența a două planete cu masă redusă în același sistem.

Studiul, intitulat “Companie pentru Super-Densitatea și Perioada Ultra-Scurtă a Sub-Pămîntului GJ 367 b: Descoperirea a Două Planete adiționale cu masă redusă la 11,5 și 34 de zile,” a fost condus de Elisa Goffo, un student de doctorat la Universitatea din Torino. Goffo și echipa sa au utilizat spectrograful High-Accuracy Radial Velocity Planet Searcher (HARPS) pentru a obține măsurători mai precise ale lui Gliese 367 b.

Noile rezultate arată că Gliese 367 b este chiar mai densă decît se credea anterior. Masa sa este acum estimată la 63 la sută din masa Pămîntului, iar raza sa s-a micșorat la 70 la sută. Acest lucru face ca Gliese 367 b să fie de două ori mai densă decît planeta noastră. Cercetătorii cred că Gliese 367 b este probabil nucleul dezbrăcat al unei planete mai mari, similară Pămîntului fără manta sa stîncoasă.


Au fost propuse diverse scenarii de formare pentru a explica cum a ajuns Gliese 367 b în starea sa actuală. O posibilitate este că a experimentat un eveniment catastrofic în stadiile sale timpurii de dezvoltare, determinînd îndepărtarea mantei sale stîncoase. O altă teorie sugerează că Gliese 367 b s-a născut într-o regiune bogată în fier a unui disc protoplanetar. În mod alternativ, ar putea fi fost o gigant gazos similar cu Neptun care a migrat mai aproape de steaua sa, cu iradiere intensă evaporîndu-i atmosfera.

Descoperirea a două planete adiționale cu masă redusă, Gliese 367 c și d, în sistemul Gliese 367 întărește ideea că planetele cu perioadă ultrascurtă sînt adesea găsite în sisteme multiplanetare. Aceste companioane nou descoperite orbitează aproape de stea, dar au mase mai mici, adăugînd complexitate scenariilor de formare ale lui Gliese 367 b.

În timp ce circumstanțele exacte care au condus la formarea lui Gliese 367 b rămîn incerte, acest studiu evidențiază importanța înțelegerii exoplanetelor neconvenționale și atipice în extinderea cunoașterii noastre despre formarea planetelor. Gliese 367 b servește ca un caz de studiu fascinant și ridică întrebări intrigante despre diversitatea și complexitatea sistemelor exoplanetare.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?