X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Un thailandez de 102 ani a stabilit un nou record naţional în proba de 100 de metri pentru centenari

2 mar. 2022,, 20:00   Sport
2713 0

Sportivul thailandez Sawang Janpram a avut nevoie de 27,08 secunde pentru a alerga 100 de metri, o performanţă deloc de neglijat având în vedere că are 102 ani, relatează miercuri Reuters.

Sawang, cunoscut drept cel mai vârstnic sprinter din ţara din Asia de Sud-Est, a participat de patru ori la Campionatele de Atletism Masters anuale din Thailanda, în special în probele de 100 de metri, aruncarea suliţei şi aruncarea discului.

Weekendul trecut, în cadrul celei de-a 26-a ediţii a campionatului, desfăşurată în provincia sud-vestică Samut Songkhram, el a câştigat toate medaliile de aur la categoria 100-105 ani după ce a supravieţuit tuturor rivalilor din categoria sa de vârstă.

"Sportul m-a făcut puternic şi sănătos. În afară de asta, exerciţiile fizice ajută la îmbunătăţirea apetitului şi poţi să mănânci bine", a răspuns Sawang după ce a fost întrebat care este secretul longevităţii sale.

Rutina zilnică a lui Sawang include plimbări cu fiica sa în vârstă de 70 de ani, Siripan, şi treburi casnice simple, precum măturarea frunzelor căzute în grădina lor.

Centenarul şi-a intensificat însă activitatea înaintea jocurilor, antrenându-se de două ori pe zi timp de o săptămână pe un stadion local alături de fiica sa.

"Tata are întotdeauna gânduri pozitive... aşa că este într-o stare bună de sănătate mintală. În ceea ce priveşte sănătatea fizică, el a devenit mult mai puternic", a spus Siripan.



Antrenamentul a dat roade. Timpul înregistrat de Sawang la proba de 100 de metri sprint din acest an a fost un record personal şi un nou record thailandez pentru grupa lui de vârstă.

Usain Bolt, care deţine singurul record mondial actual, a parcurs această distanţă în 9,58 secunde în 2009.

Pe măsură ce societatea din Thailanda îmbătrâneşte, numărul participanţilor la categoria seniori a crescut, a declarat Viwat Vigrantanoros, preşedintele Asia Masters Athletics.

Când au început Campionatele de Atletism Masters din Thailanda, în 1996, au fost doar aproximativ 300 de participanţi. Astăzi, există peste 2.000, vârstele lor variind între 35 şi 102 ani.

"După cum puteţi vedea, toţi cei care sînt aici pentru a concura au uitat complet de vârsta lor. Odată ce uită de vârsta lor, sînt fericiţi", a adăugat Viwat.


1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?