X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Festivalul Olimpic al Tineretului European

18 iul. 2022,, 15:00   Sport
3378 0

Festivalul Olimpic al Tineretului European reprezintă un eveniment multisportiv bienal de anvergură, organizat sub egida Comitetelor Olimpice Europene, la care participă tineri talentați din toată Europa.

Festivalul servește drept rampă de lansare pentru tinerii sportivi în vederea creșterii măiestriei lor sportive și participării ulterioare la campionate europene, mondiale și la Jocurile Olimpice. Prima ediție a Festivalul Olimpic al Tineretului European a avut loc în Bruxelles în 1991.

Inițiatorul acestor competiții a fost ex-Președintele Comitetului Internațional Olimpic Jacques Rogge, iar Festivalul a dăinuit în timp, constituind actualmente cea mai importantă competiție continentală multisportivă pentru tinerii sportivi, dar și un eveniment de lansare a tinerei generații (vîrsta 14-18 ani) pe arena internațională.

“Acest Festival oferă o puternică motivație tinerilor sportivi din Europa întrucît imprimă sens competițional carierelor lor chiar de la început. ” (Jacques Rogge)


Anume la aceste competiții s-au lansat cei care aveau să devină mari campioni ai lumii, precum Rafael Nadal, Gabriela Szabo, Viktoria Komova, Alina Makarenko, Rebecca Adlington.

Festivalul reprezintă prima competiție olimpică din viața tinerilor sportivi, primul pas spre Jocurile Olimpice. În cadrul evenimentului se respectă întocmai protocolul olimpic: flacăra olimpică, ceremonii de deschidere și închidere cu parada sportivilor, jurămîntul sportivilor și arbitrilor. Astfel, începînd cu prima ediție din 1991, care a avut loc în Bruxelles, Belgia, cele 49 de CNO europene contribuie la perpetuarea tradiției olimpice de mai bine de 30 de ani.

CNOS din Republica Moldova a asigurat cu regularitate participarea Echipei Olimpice de Tineret începînd cu ediția din 1993:

VALKENSWAARD 1993 · Olanda

BATH 1995 · Marea Britanie

LISABONA 1997 · Portugalia

ESBJERG 1997 · Danemarca

MURCIA 2001 · Spania

PARIS 2003 · Franța

LIGNANO SABBIADORO 2005 · Italia

BELGRADE 2007 · Serbia

TAMPERE 2009 · Finlanda

TRABZON 2011 · Turcia

UTRECHT 2013 · Olanda

TBILISI 2015 · Georgia

GYOR 2017 · Ungaria

BAKU 2019 · Azerbaijan

Republica Moldova a participat pentru prima dată la ediția de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European în anul 2011, la LIBEREC – Cehia. Echipa Republicii Moldova a mai participat la edițiile de la BRAȘOV – România în 2013, ERZURUM 2017 – Turcia, SARAJEVO & EAST SARAJEVO 2019 – Bosnia și Herzegovina, VUOKATTI 2022 – Finlanda.

Tinerii sportivi moldoveni au cucerit în total la toate edițiile de vară ale FOTE 8 medalii de aur, 9 medalii de argint și 12 medalii de bronz.
Festivalul Olimpic al Tineretului European a devenit o platfomă de lansare pentru sportivii noștri consacrați : Denis Vieru, Ion Luchianov, Serghei Marghiev, Radu Albot, Alexandra Emelianova, Alexei Sancov, etc.

Denis Vieru a participat la FOTE 2013 din Utrecht, Olanda. “Aveam 17 ani și plecam la Utrecht cu emoții mari, era una din cele mai importante competiții din acea perioadă. Echipa noastră era compusă din 19 persoane. A fost o primă experiență olimpică pentru mine, am primit un certificat de membru al Echipei Olimpice, Mascota Olimpică. Am amintiri de neuitat de la Ceremonia de deschidere cu participanți frumoși și pozitivi. Concursul la judo a fost foarte strîns și am formulat pentru mine o concluzie importantă – e nevoie de multă muncă pentru a face față următoarelor competiții din carieră. După concurs am mers la competițiile de tenis să susțin colegele mele. Acolo am descoperit că spiritul de echipă înseamnă încredere în tine și în colegii de breaslă.”

Ion Luchianov a participat la FOTE 1997 din Lisabona, Portugalia. “Îmi amintesc că m-am calificat dramatic îndeplinind baremul necesar chiar în ajunul Festivalului. Aveam 16 ani. A fost cel mai mare concurs pentru mine la acel moment și am trăit emoții debordante. M-am mobilizat la maxim și m-am clasat pe locul 5 pentru că am admis greșeli tactice. Consider că Festivalul este o trambulină pentru sportivii începători, o experiență olimpică unică. Pentru mine personal a fost foarte motivant cînd în finala probei mele am fost susținut de toată delegația noastră deplasată la Lisabona. În general, generația noastră a fost foarte unită spiritual, chiar și la excursii în oraș plecam împreună. La Festival l-am cunoscut pe Efim Josanu, președintele CNO, care m-a susținut ulterior în cariera mea sportivă. ”

Radu Albot a participat la FOTE 2005 din Lignano Sabbiadoro, Italia. “Această experiență este vie în memoria mea. Eram foarte mîndru să reprezint Republica Moldova la un concurs olimpic la doar 15 ani, dar aveam și foarte multe emoții pentru că simțeam o mare responsabilitate pentru întreaga echipă. Acolo am realizat că e nevoie de muncă imensă, de ambiție nesfîrșită și de multă forță ca să continui să-ți urmezi visul. Acolo am înțeles ce înseamnă prietenia în sport. Am fost la competiția de ciclism să îl susțin pe colegul meu Denis Codreanu, cu care mențin legături de prietenie pînă în prezent. Festivalul este unul dintre cele mai memorabile evenimente din cariera mea de tînăr sportiv. ”

Serghei Marghiev a participat la FOTE 2009 din Tampere, Finlanda. “Aveam 16 ani. Îmi amintesc că eram destul de stresat din cauza lipsei de experiență competițională și a antrenorului meu. În urma participării la concurs, am tras concluzia că este nevoie de mai multă muncă, străduință și sacrificiu pentru a atinge rezultate importante. Am mai învățat că trebuie să treci peste înfrîngeri fără autoînvinuiri, dar avînd planuri concrete de creștere. Atunci cînd am fost la alte competiții să îmi susțin colegii, am descoperit că am emoții mai mari pentru ei, decît pentru mine la concursurile proprii. Consider că este foarte important pentru un sportiv să simtă spiritul de echipă, care, în viziunea mea, reprezintă o atmosferă de armonie sufletească și susținere reciprocă. ”

Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Banska Bystrica, Slovacia va avea loc în perioada 24-30 iulie 2022. La această ediție vor participa peste 2500 de tineri sportivi din 48 de țări. Ei vor concura la următoarele 10 probe: gimnastica artistică, atletism, badminton, baschet, handbal, judo, ciclism, înot, tenis, volei.

Republica Moldova va fi reprezentată la Banska Bystrica de 19 sportivi, care vor concura la următoarele probe de sport – atletism, badminton, judo, natație, tenis.

NATAȚIE: Zaițeva Natalia, Brînza Xenia, Chirsanov Chirill, Vorona Pavel;

ATLETISM: Alexeeva Anastasia, Ciui Ilia, Cutcovețchi Denis, Stefanișina Maria;

BADMINTON: Enachi Nicolae, Gînga Paola;

JUDO: Prisacar Cristina, Tugutschii Adelina, Rudnic Sabina, Gribineț Ciprian, Buraga Ion, Mitru Vlad, Țaran Maxim

TENIS: Semichina Iana, Gliga Alexandru

Șeful delegației Republicii Moldova la FOTE din Banska Bystrica, Slovacia este dna Larisa Popova, campioană olimpică, vice-președinte al CNOS.

Emoțiile și dorința de a fi cel mai bun, ambiția de a ajunge pe podium, mîndria de a reprezenta Republica Moldova vor motiva tinerii noștri sportivi să strălucească pe arenele sportive.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?