Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4008

Federația de Lupte din Republica Moldova a reușit să repete marea performanță

17 feb. 2023,, 19:00   Sport
2343 0

Federația de Lupte din Republica Moldova și în 2022 a reușit să repete marea performanță din anul precedent – cucerirea titlului mondial la lupte feminine, în categoria de senioare! De această dată realizarea îi aparține Anastasiei Nichita, care veni ca o continuare firească, deși una excepțională, a cîștigării de către Irina Rîngaci în 2021 a trofeului suprem la Campionatul Mondial desfășurat la Oslo (Norvegia), transmite olympic.md.

Parcursul magistral al Anastasiei Nichita

Astfel, Anastasia Nichita (23 de ani, categoria 59 kg) și-a adjudecat în septembrie 2022 medalia de aur la Mondialul de la Belgrad (Serbia) într-un stil de-a dreptul magistral. Mai întîi discipola antrenorului Tudor Cîrlan a învins-o prin tuș pe sportiva din Canada, Laurence Beauregard, campioană panamericană în exercițiu. Apoi, în sferturi, conaționala noastră a dat piept cu reprezentanta Chinei, Qi Zhang, dublă vicecampioană a Asiei, în fața căreia s-a impus prin superioritate tehnică. În semifinale, sportiva noastră s-a confruntat cu japoneza Sakura Motoki, campioana mondială 2022 la Under 20. Partida se dovedi extrem de echilibrată, cu răsturnări spectaculoase de situație și de scor, în care atleta din R. Moldova a smuls victoria pe final de meci, scor 7-5. Marea finală a adus cîștig de cauză compatrioatei noastre, care deși din debut a fost condusă cu 0-1 de vechea sa rivală din Norvegia, Grace Jacob Bullen, pînă la urmă a reușit să treacă la cîrma acestui meci deosebit de încrîncenat, scor final 4-1. De remarcat că eleva lui Tudor Cîrlan în 2018 a mai cîștigat un titlu mondial, doar că la junioare.

Ținem să evidențiem faptul că Anastasia s-a dovedit a fi invincibilă în anul 2022, cîștigînd trofeele supreme atît la Campionatul European de la Budapesta, Ungaria, cît şi la Europenele U23 de la Plovdiv, Bulgaria. De asemenea, ea a învins, așa cum a făcut-o și Irina Rîngaci, în ambele partide disputate în cadrul Cupei Mondiale pe echipe (World Cup), ce s-a desfășurat la finele lui 2022 la Coralville (SUA).

Drept rezultat al acestor succese răsunătoare, Anastasia Nichita s-a învrednicit de titlul de Cea mai bună sportivă a anului în versiunea Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova.


Irina Rîngaci pe valul performanței

O altă compatrioată de-a noastră, Irina Rîngaci (21 de ani, cat. 68 kg), și-a continuat șirul victoriilor obținute în anul 2021, cînd a intrat în posesia a patru medalii de aur la Europenele U23 și de seniori, respectiv la Mondialele de juniori și apoi de seniori. Astfel, în 2022 ea mai cucerește titlurile europene printre senioare la Budapesta (Ungaria), și în categoria U23 la Plovdiv (Bulgaria). De asemenea, discipola antrenorilor Andrei și Petru Chiperi a devenit medaliată cu bronz la Mondialele de la Belgrad (Serbia) și la cele de la Pontevedra (Spania) U23.

La Campionatul Mondial din capitala Serbiei, tînăra noastră luptătoare a trecut cu 10-0 de sportiva din Ungaria, Noemi Szabados, în acest an medaliată cu bronz la Europene U-23, apoi cu 14-4 de Delgermaa Enkhsaikhan (Mongolia), vicecampioană a Asiei. În semifinale, Irina a cedat în fața sportivei din SUA, Tamyra Stock Mensah, campioană olimpică la Tokyo (2021) și deținătoare a titlului mondial (2019). În finala mică, sportiva noastră n-a lăsat nicio urmă de șansă chinezoaicei Feng Zhou, învingînd prin tuș în primul minut al întîlnirii – un parcurs magnific, de-a dreptul impresionant.

Mariana Draguţan – o luptătoare de mare perspectivă

Mariana Draguţan este încă o stea în ascensiune a luptelor feminine moldovenești. În anul 2022 absolventa Liceului Republican cu Profil Sportiv din Chișinău (antrenori Andrei și Petru Chiperi) a devenit la Plovdiv (Bulgaria) campioană europeană U23, iar la Budapesta (Ungaria) a fost medaliată cu bronz la Campionatul continental pentru seniori, ca și Iulia Leorda, o altă luptătoare de forță din Moldova.

„În primul meci de la Europenele ce au avut loc în capitala Ungariei, am învins prin superioritate tehnică, apoi în semifinale am cedat în faţa viitoarei cîștigătoare a acelui turneu, Andreea Beatrice Ana (România), campioană mondială U23 în 2021, participantă la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Iar în finala mică am trecut de germana Anastasia Blayvas prin tuș”, își amintește Mariana Draguţan.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?