X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

10 reguli ale reporterului TV sportiv

27 iul. 2018,, 22:31   Sport
2526 0

Cupa Mondială s-a încheiat. Jucătorii de fotbal, antrenorii și microbiștii au devenit acolo adevărați eroi și totul datorită reporterilor sportivi. Această profesie este foarte dificilă, de aceea ar trebui să se ţină cont de anumite reguli.

Fiţi profesionist

Profesionalismul este un concept vag. Nu este întotdeauna clar ce înseamnă acesta. Dar în jurnalismul sportiv, totul este destul de simplu. Trebuie să vă cunoașteți temeinic domeniul.

Cît de banal nu ar suna, dar sportul înseamnă în primul rînd „goluri, puncte, secunde“. Și dacă scrieți un text sau realizați un subiect pe tema sportului, ar trebui să fiți deosebit de atenți la factologie. Acum, fiecare spectator potențial sau cititor are acces la aproape toate informațiile referitor la subiectul de interes. Din acest motiv, confundînd accidental „Zimbru“ cu „Sheriff“ sau „toe loop“-ul cu „axel“-ul, comiţînd cea mai mică eroare la prezentarea datei, locului sau numelui, puteți ajunge să fiţi considerat cu ușurință un nespecialist, iar într-un domeniu atît de îngust specializat, pierderea reputației înseamnă, practic, moartea dvs. ca profesionist.

Urmăriți cît mai multe emisiuni sportive


Fotbalul, boxul, hochei-ul, curling-ul, cursele de cai, poker-ul sportiv, ba şi competițiile dintre tăietorii de pădure sau campionatul de mîncat burgeri, dacă doriţi să fiţi reporter profesionist de sport, trebuie să urmăriţi toate competițiile disponibile. Trebuie să credeţi că chiar şi într-un sport aparent plictisitor, puteți găsi o grămadă de intrigi, circumstanțe neprevăzute și momente dramatice.

S-ar părea că favoritul garantat cedează în faţa outsider-ului bătut în cuie. Eroarea întîmplătoare a arbitrului devine fatală pentru unul dintre adversari. Competitorul principal pentru victoria în cursa principală înainte de start își rupe piciorul. Biatlonista cehă Gabriela Soukalova s-a căsătorit, a luat numele de familie al soțului ei și a devenit Gabriela Koukalova. Anume pentru astfel de lucruri noi toți iubim sportul. Iar dvs. ne puteţi contrazice, iată de aceea doriți să vă ocupaţi de domeniul jurnalismului sportiv.

Nu admiteţi familiarități cu starurile

Dacă vreţi să fiţi un reporter sportiv bun (iar dvs., în mod sigur, vă străduiți în acest sens), veți avea foarte curînd prieteni buni printre celebritățile lumii sportive. Este clară dorința tînărului jurnalist de a fi mai aproape de idol şi chiar și de a fi prieten cu el. Astfel, este destul de ușor să obțineți printre primii toate știrile din sfera de interes și telefoanele altor celebrități, dar și, pur şi simplu, vă face să creșteți în proprii ochi, căci noi toți sîntem oameni.

Starurile nu tolerează atitudinea familiară față de ei înșiși. Dacă îi cunoașteți personal, de exemplu, pe Radu Albot, nu trebuie să-l bateţi pe umăr, întrebîndu-l faţă de colegi: "Răduţu, ce mai faci?" În asemenea cazuri este mai bine să păstrați distanța. Iar dacă starul sportiv va vrea într-adevăr să vă devină prieten mai apropiat, atunci el vă va sugera acest lucru, în mod cert.

Să nu vă fie frică niciodată de nimic

Una dintre principalele reguli nu numai a unui jurnalist sportiv, ci a oricărui reprezentant al mass-media. Dacă vrei să lucraţi mult timp și cu succes la TV, ar trebui să fii pregătit că se va găsi o mulțime de oameni, care vă vor speria cu diverse sancțiuni, pînă la concediere și chiar vă vor ameninţa să vă atace fizic. Nu vă temeți niciodată de astfel de amenințări, 95% dintre acestea nu au niciun temei.

Oamenii, din start, au faţă de reprezentanții acestei profesii anumite reţineri, nu în zadar unii umoriști numesc jurnalistica, pe nedrept însă "a doua cea mai veche profesie". De aceea, prima reacție, practic, a oricărei persoane la vederea unei persoane cu microfon și aparat de fotografiat este aceea a face scandal. Uitați de frică și continuați să vă mişcaţi cu perseverența mașinii de curățat și netezit gheața. Dacă sînteţi, desigur, un reporter adevărat.

Trebuie să tindeți să vă extindeți profilul

Potrivit majorității colegilor jurnaliști, televiziunea sportivă este un gen "ușor". Desigur, totul nu este nici pe departe aşa. Dacă un reporter obișnuit primește o sarcină de a realiza un reportaj sportiv, acesta nu va reuşi, cel mai probabil, să facă un material bun.

Acest lucru înseamnă că trebuie să puteți scrie în mod adecvat pe teme cotidiene. Pentru a vă cizela abilitățile este foarte important ca orice reporter să lucreze într-o redacţie de știri obișnuită. Acest lucru va extinde gama dvs. profesională și vă va ajuta să realizați materiale sportive mai calitative.

Învățați din cele mai bune exemple

Vasili Utkin în studioul emisiunnii "Bolişoi vopros" (2015)

"Nu-ţi crea idoli" acest precept nu este cu siguranță pentru acei, care aleg să devină reporteri sportivi. Idoli aici au absolut toţi. Mai mult decît atît, anume jurnaliștii, comentatorii, prezentatorii preferați îi şi fac pe tineri să aleagă această profesie.

Principalul lucru este că odată ce ţi-ai ales această profesie să nu-ţi pierzi interesul pentru idolii tăi. Nu contează ce stil vă place cel mai mult. Acesta poate fi şi clasica lui Nicolai Ozerov, Evgheni Maiorov, Vladimir Maslacenko sau stilul modern al lui Iuri Rozanov și Vasili Utkin. Toți acești oameni sînt modele de urmat ale acestei profesii și cu cît îi priviţi, citiţi sau ascultați cele realizate de cei mai buni dintre cei mai buni cu atît vă va fi mai ușor să vă găsiţi propriul stil.

Învăţaţi-vă să montați (să editaţi video)

"Televiziunea înseamnă, în primul rînd, imagine". Ţineţi minte întotdeauna că textul rău poate fi reparat cu o imagine grozavă, iar un video de proastă calitate nu poate fi corectat nici măcar cu un text genial. Pentru a distinge ce e rău de ce e bun, trebuie doar să cunoașteți cel puțin elementele de bază ale postproducției (citeşte - editare video).

Abilitatea de a lipi un material video elementar în orice program de editare vă extinde semnificativ posibilitățile de jurnalist. În plus, veţi fi mai bine versat în profesie, în general, adică, calitatea textelor dvs. va creşte.

Respectaţi regulile, dar...

Mulți organizatori ai evenimentelor sportive, din păcate, nu au experiență în organizarea acestor evenimente sportive. Prin urmare, ei inventează adesea reguli, care nu sînt susținute de legi sau chiar de ordinele interne.

Aşadar, nu e nimic dacă nu veţi asculta întotdeauna ordinele pazei, șefilor de bariere și ai altor paznici de la evenimente. Desigur, nu trebuie să exagerați cu aceste lucruri. Este întotdeauna cel mai bine să evitați conflictul, dacă este posibil. Dar un lucru e sigur: dacă respectați toate regulile, este foarte dificil să vă faceți calitativ meseria.

Nu înşelaţi niciodată sportivii

Din păcate, glumele despre faptul că sportivii nu sînt chiar cei mai deştepţi oameni se dovedesc a fi de multe ori adevărate. Iar dacă se mai suprapune şi oboseala de după meci, antrenament sau e vorba, pur şi simplu, de emoții, atunci o persoană poate spune ceva, lucru pe care chiar veţi vrea să-l puneţi pe post. Și dvs. aveţi dreptul să faceţi cu acest material, de care aţi făcut rost orice doriţi.

Dar dacă după interviu sau conferință de presă, un atlet sau un antrenor s-a apropiat de dvs. și v-a cerut să nu daţi cîteva dintre spusele lui, sfatul meu pentru dvs. este să o faceţi. Nu veți avea de beneficiat, în mod special, dacă sînteţi prea principial, dar cu siguranță va exista un efect negativ. Astfel, puteţi să nu mai contaţi pe materiale exclusive de la personajul înșelat, după asta. Dar și asupra reputației dvs. acest lucru cu siguranță nu va avea un impact pozitiv.

Fiţi dvs. tu înşivă

Și, în sfîrșit, cel mai important lucru este să fiţi dvs. înşivă. Nu vă daţi drept cel mai mare mare şi mai tare reporter din lume, dar prețuiți-vă propriul "eu". Și încă ceva, răbdaţi şi munciţi din greu. Numai în acest fel veți avea șansa să vă găsiţi propriul stil. Și dacă nu veţi rata această șansă, cu siguranță veți atinge toate obiectivele dvs. creative.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?