Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Ziua Internațională a Migranților, sărbătorită la Chișinău

20 dec. 2023,, 07:45   Societate
2886 0

„Implică-te astăzi”, sub acest generic a fost sărbătorită Ziua Internațională a Migranților la Chișinău.

La evenimentul organizat de Organizația Internațională pentru Migrație în Republica Moldova (OIM Moldova) a avut loc o ceremonie de premiere care a evidențiat contribuția diasporei moldovenești la susținerea dezvoltării socio-economice a Republicii Moldova, transmite IPN.

Primul premiu a fost acordat Primăriei satului Cărbuna, raionul Ialoveni, pentru investițiile în proiecte comunitare de energie verde (Premiul Zilei Internaționale a Migranților 2023 pentru Programul DAR 1+3). Cel de-al doilea premiu a fost oferit lui Dorin Racu, un fost lucrător migrant, revenit în Moldova unde a inițiat o afacere în domeniul producerii uleiului presat la rece, care a devenit acum una dintre cele mai bine cotate producții de pe piață (Premiul Zilei Internaționale a Migranților 2023 pentru Programul Pare 1+2 Atragerea Remitențelor).

În scenă, cele două premii au fost descrise și înmînate de către secretarul general al Cancelariei de Stat, Ana Calinici.

Două clipuri video despre activitatea OIM în Republica Moldova și despre colaborarea cu Inspectoratul General pentru Migrație au precedat cuvintele de deschidere ale lui Lars Johan Lönnback, Șeful Misiunii OIM Moldova, Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale și Jana Costachi, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

„Fără migranți, sectoarele de servicii și de îngrijire nu ar funcționa, inovația în Silicon Valley și Bangalore este determinată de migranți. Migranții care părăsesc țările în curs de dezvoltare pentru țările dezvoltate își măresc de obicei salariile de zece ori, creînd o linie de salvare pentru a ieși din sărăcie sau creînd o asigurare împotriva șocurilor economice sau climatice. Misiunea OIM este mîndră că a jucat un rol în sprijinirea guvernului cu privire la aceste provocări și oportunități, în ceea ce privește implicarea diasporei, combaterea traficului de persoane, gestionarea migrației și legislația în general, precum și sprijinul privind deplasarea forțată în ceea ce privește adăpostul, ajutorul în numerar, protecția, crearea de locuri de muncă și integrarea”, a menționat șeful misiunii OIM Moldova, Lars Johan Lönnback.

Pe scenă a urcat artista Cynthia din Madagascar, prezentînd un cîntec popular malgaș și povestind despre experiența sa de integrare în Moldova.

La eveniment au participat peste 200 de invitați, prieteni și susținători ai OIM, șefi și reprezentanți ai delegațiilor diplomatice ale SUA, Suediei, Elveției, Marii Britanii și Poloniei, ai Delegațiilor UE, Eubam, Ambasadelor Italiei și Japoniei, autorități centrale și locale, organizații ale societății civile, parteneri de implementare ai OIM Moldova, dar mai ales migranți.

1
1
0
3
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?