X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Victor Cojocaru, despre fuziunea celor două spitale: "Orice decizie trebuie să fie în favoarea pacientului"

20 dec. 2023,, 13:15   Societate
3485 1

Șeful Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic Republican "Timofei Moșneaga", profesorul universitar Victor Cojocaru spune că orice reorganizare a instituțiilor medicale din țară trebuie să se ghideze în primul rînd de interesul pacientului, transmite Noi.md.

Astfel a comentat Cojocaru decizia reorganizării prin fuziune a două spitale din capitală: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile. Profesorul universitar a menționat că pacienții care suferă de boli infecțioase necesită tratamente mai complexe în raport cu alte categorii de bolnavi, iată de ce ei trebuie să aibă acces la o gamă largă de investigații și sevicii medicale. Spitalul „Toma Ciorbă” are resurse limitate în acest sens, afirmă specialistul.

"Nu declar că cunosc toate problemele din societate, dar pot spune că în viața mea m-am ocupat cu bolnavi infecțioși, am fost în Afganistan în spitalul de boli infecțioase, unde aveam internați și cîte 2000-3000 de bolnavi. Trebuie să ținem cont de faptul că un pacient bolnav infecțios este unul mai deosebit: e suferind de boală, în al doilea rînd necesită izolare în societate și, în al treilea rînd, se micșorează calitatea actului medical, întrucît nu are acces la tomografie computerizată, la rezonanță magnetică, nu i se face Ecografia Doppler, el are ș alte afecțiuni concomitent, inima suferindă și ficatul, alte organe. De aceea, actul medical în cazul unui asemenea pacient este un act complex, nu e cum a fost 50 -60 de ani în urmă, cînd pacientul stătea în pat și primea cîteva pastile și cam atît. Acum pacientul trebuie privit prin prisma medicinei contemporane, nu poate un bolnav infecțios să nu beneficieze de aceste teste medicale necesare", a relatat Victor Cojocaru în cadrul emisiunii "Puterea a patra".

Medicul a mai explicat că din păcate nu toate spitalele din Chișinău sînt dotate cu echipament de înaltă performanță pentru a garanta un tratament eficient tuturor pacienților. „Nu vreau să minimizăm rolul altor spitale, dar asta este”, precizează Victor Cojocari.

Profesorul universitar se arată convins că deciziile de remaniere sau reorganizare în interiorul sistemului de sănătate trebuie luate în favoarea pacientului.


"Ce le unește pe aceste două spitale e că ambele tratează boli care se transmit, prin diferite căi. Țara noastră nu e atît de bogată ca noi să ținem un spital de 100-200 de paturi și să-l dotăm cu toate cele necesare. Trebuie să tratăm populația noastră bine. Medicina e o cucoană foarte costisitoare. (..)

Cînd a fost epidemia de Covid, toți pacienții gravi de la Toma Ciorbă au fost transferați al Spitalul Republican, la cel de Urgență sau în altă parte. Bolnavii care să găsesc acolo necesită un complex mare de investigații și terapie intensivă.

Nu pot spune că ministerul are dreptate, sau colectivul are dreptate. Aici trebuie bine de gîndit, de studiat situația, nu trebuie cineva să se obijduiască. Remanierile trebuie făcute în așa mod ca să cîștige cine? Pacientul! Nu mă interesează patrimoniul, terenul nu mă interesează. Eu judec în favoarea pacientului", a ­adăugat Victor Cojocaru.

Menționăm că medicii de la spitalul Toma Ciorbă continuă protestele față de comasarea celor două spitale, fiind categoric împotriva deciziei Guvernului.

4
0
1
2
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?