X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

Urma să practice psihologia la Odesa, iar acum consiliază refugiați la Criuleni

6 mai. 2022,, 13:45   Societate
8834 0

Irina, o tînără de 23 de ani, originară din Ucraina, a fugit din calea războiului și s-a refugiat în R. Moldova, unde are un trai liniștit.

„Îmi vedeam viitorul la Odesa. Dar, pe 24 februarie m-am trezit de la sunetul exploziilor și am înțeles imediat că visul meu a luat sfîrșit. Viitorul se arăta nesigur. Oamenii stăteau în rînd la magazine alimentare, la bancomate. Toată ziua am citit știri, mi-am sunat părinții care locuiesc în Harkiv. Noaptea am petrecut-o într-un adăpost anti-bombe. Ultima picătură a fost cînd un obuz a căzut într-o zonă rezidențială”, spune Irina, în timp ce își șterge lacrimile.

Pe 25 februarie, și-a făcut valiza și a mers la autogară, unde a urcat într-un autobuz cu destinația Chișinău, Republica Moldova.

Ajunsă în Moldova, tînăra nu știa ce va face și unde va locui. La frontieră a fost întîlnită de un voluntar, care a pus-o în legătură cu asociația „Fiecare Contribuie pentru Schimbare” (FCPS), un ONG susținut de PNUD și Suedia din Criuleni, oraș situat la aproximativ 50 de kilometri de Chișinău.

Irina a fost cazată gratuit acasă la una din angajatele FCPS. Tinerele au primit produse de primă necesitate, alimente, dar și au beneficiat de consiliere juridică și psihologică.


Pentru un psiholog începător, găsirea unui loc de munca în lipsa clienților locali părea o misiune dificilă. Irina știa că în perioade de crize, e bine să îți ții mintea ocupată. Iată de ce a decis să facă voluntariat la organizația care i-a dat o mînă de ajutor și să își valorifice abilitățile profesionale. În cîteva săptămîni, a primit o ofertă de muncă din partea FCPS.

În procesul de consiliere a refugiaților, Irina o ia ușor, cu pași mici. Pentru a construi încrederea, organizează împreună cu colegii săi evenimente de socializare: jocuri, proiecții de film, excursii. Apoi organizează întîlniri de grup. Abia după aceasta Irina purcede la consultații individuale.

„Prin aceste activități, vreau să îi ajut să se adapteze la noua realitate, locul de trai temporar, să stabilesc o relație de încredere cu ei. Pas cu pas, oamenii ajung să vorbească mai deschis despre nevoile lor și vin la consultații psihologice individuale. Aceasta este o mare realizare”, spune Irina.

De la începutul războiului, raionul Criuleni a găzduit 1058 refugiați. FCPS oferă asistență juridică și consiliere psihologică refugiaților din Ucraina, fiind membră a Platformei de Dialog pentru Accesul la Justiție Criuleni, creată în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”. PNUD și Suedia susțin organizațiile membre ale Platformelor care acoperă raioanele Criuleni, Soroca, Cimișlia și UTA Găgăuzia, în eforturile lor de asistență a refugiaților din Ucraina.

Totodată, PNUD și Suedia susțin platformele pentru a angaja din rîndul persoanelor refugiate psihologi, dar și pedagogi care să organizeze activități pentru copiii și tinerii veniți din Ucraina.

La Criuleni, Irina e împlinită profesional și simte că datorită muncii sale, e mai puțină incertitudine și deznădejde. Ea speră că va putea reveni curînd acasă: „Cu fiecare zi petrecută în Moldova, departe de părinți, îmi doresc și mai mult să mă întorc acasă...”, spune Irina, încercînd să zîmbească și să-și ascundă tristețea din ochi.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?