X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Stocuri mici, cerere mare. Află cum se vînd lemnele de foc din ocoalele silvice

16 oct. 2023,, 13:45   Societate
2992 0

Stocurile de lemne de foc ale ocoalelor silvice din R. Moldova sînt foarte mici, iar cererea din partea populației este foarte mare, chiar dacă prețurile au crescut față de anul trecut. Reprezentanții agenției „Moldsilva” spun că aceste cantități urmează să fie suplinite.

Persoanele care vor să cumpere lemne de foc din fondul forestier al agenției de stat „Moldsilva” trebuie să se adreseze la cel mai apropiat ocol silvic, și nu la primărie, ca anul trecut. Dacă ocolul nu are lemne, solicitantul va scrie o cerere în care va indica tipul de lemne și cantitatea pe care vrea s-o achiziționeze și va lăsa datele de contact pentru a fi anunțat cînd vor apărea. Astfel, repartizarea lemnelor are loc după principiul „primul venit, primul servit”.

Directorul adjunct al Agenției „Moldsilva”, Iulian Mamai, a declarat Europei Libere că, la ora actuală, nu există o limită a cantității de lemne de foc care poate fi vîndută persoanelor fizice sau agenților economici, cu excepția firmelor care comercializează masă lemnoasă.

Informațiile despre cantitățile disponibile, prețuri sau datele de contact ale ocoalelor silvice pot fi aflate pe platforma lemne.md. De asemenea, informații despre stocurile la zi pot fi găsite pe site-ul moldsilva.gov.md.

Cîte lemne sînt în stocuri?


Agenția „Moldsilva” are acum doar 16.200 de metri steri de lemne de foc, iar depozitele mai multor ocoale silvice sînt goale. Vice-directorul „Moldsilva” a explicat că stocurile s-au redus pentru că cererea din partea cetățenilor este foarte mare. Dacă în alți ani, cele mai multe solicitări veneau în lunile august-octombrie, în acest an oamenii au început să cumpere lemne încă din primăvară și cererea a crescut constant de atunci.

Potrivit informațiilor agenției, cea mai mare cantitate de lemne de foc este acum la entitatea silvică din Glodeni (circa 1.450 de metri steri), iar cea mai mică – la Telenești (10 metri steri).

În perioada octombrie-decembrie, dacă timpul va fi favorabil tăierilor de lemne, stocurile ocoalelor silvice urmează să fie suplinite pînă la un volum de circa 142.000 de metri steri. În total, „Moldsilva” planifică să comercializeze în acest sezon 568.200 de metri steri. În 2022-2023, s-au vîndut 620.000 de metri steri.

Circa 80% din tăierile de lemne de foc au loc între 1 octombrie și 30 aprilie, cînd vegetația este în repaus.

Cît costă lemnele de foc în acest an?

Autoritățile au stabilit prețuri mai mari decît anul trecut, motivînd că au crescut costurile lucrărilor de recoltare a masei lemnoase, ca urmare a scumpirii carburanților.

Astfel, lemnele de foc de specii tari sînt vîndute de „Moldsilva” în acest an la prețuri care variază între 750 și 1.250 de lei pentru un metru ster, față de 550-875 de lei, cît era anul trecut. Lemnele de specii moi costă 370-750 de lei/metrul ster, comparativ cu 350-475 de lei, în sezonul rece 2022-2023. Aceste prețuri nu includ, însă, costurile de încărcare și de transportare a lemnelor.

Gospodăriile cu venituri mici care se încălzesc cu lemne pot primi un ajutor financiar lunar în sezonul rece. În acest an, solicitanții de suport din partea statului vor trebui să se înregistreze, începînd cu 1 noiembrie, pe platforma compensatii.gov.md, unde li se va atribui o categorie de vulnerabilitate energetică și, în funcție de aceasta, se va stabili mărimea compensației pe care o vor primi.

Procedura s-a schimbat după ce ajutorul pentru perioada rece a anului a fost integrat în programul guvernamental de acordare a compensațiilor pentru cheltuielile din facturile la energie „Ajutor la contor”.

Lemnele de foc pot fi cumpărate și prin intermediul site-urilor de anunțuri. Este vorba, în mare parte, de lemne de specii tari, stejar sau salcîm, care se vînd la un preț mediu de 1.400 de lei per metru ster.

În afară de „Moldsilva”, lemnele de foc sînt comercializate și de alte entități care au în proprietate sau în gestiune fond forestier, cum ar fi primăriile, Calea Ferată a Moldovei, Administrația de Stat a Drumurilor sau agenția „Apele Moldovei”. Aceste instituții pot vinde inclusiv agenților economici care comercializează lemne, interdicția fiind valabilă numai pentru „Moldsilva”.

Peste 650.000 de gospodării din R. Moldova utilizează lemnul pentru a se încălzi în perioada rece a anului, iar consumul estimat este de circa 1 milion de metri steri.

0
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?