X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Ședința la care urma să fie pronunțată o sentință în dosarul primului judecător trimis în instanță pentru îmbogățire ilicită, amînată

17 aug. 2021,, 17:15   Societate
3097 1

Ședința de judecată de la Anenii Noi, la care astăzi urma să fie pronunțată o sentință în dosarul lui Oleg Melniciuc, primul judecător trimis pe banca acuzaților pentru îmbogățire ilicită, a fost amînată.

Asta deoarece magistrata Aurelia Pleșca, cea care a examinat dosarul penal și urmează să ia o hotărîre în privința lui Melniciuc se află în concediu. De altfel, este pentru a treia oară, de la începutul lui iulie, pînă astăzi, cînd se amîna luarea unei decizii în acest dosar.

„Legislația prevede că judecătorul are 45 de zile și dacă nu a finalizat redactarea, are dreptul să mai prelungească cu 15 zile, este un termen prevăzut de lege. Eu înțeleg că doamna judecătoare, la fel ca și alții, are un volum mare de lucru mare și nu întotdeauna te încadrezi în termenii stabiliți pentru o ședință sau alta”, a declarat Oleg Melniciuc pentru TV8.

Magistratul insistă asupra nevinovăției sale și consideră că ar trebuie să fie achitat în instanță.


„Eu am poziția mea argumentată și aceasta este că trebuie să fie o sentință de achitare, dat fiind faptul că nu s-a probat faptul comiterii infracțiunii. Nu este probată nici discrepanța dintre venituri și cheltuieli. Acesta este un moment, iar al doilea moment este că atît legea, cît și hotărîrea Curții Constituționale, care a verificat constituționalitatea normei de drept prevede că pentru ca funcționarul să fie învinuit pe asemenea cazuă, trebuie să fie probate veniturile ilicte. Asemeneam venit nu este probat, corespunzător, nu are cum să fie o sentință de condamnare”, a menționat magistratul de la Judecătoria Chișinău, Oleg Melniciuc.

Totuși, judecătorul susține că în cazul în care va fi pronunțată o sentință de condamnare, aceasta va fi contestată în instanța superioară.

Dosarul lui Melniciuc a fost trimis în instanță în 2018. După ridicarea și studierea a sute de documente și interogarea mai multor martori, procurorii au stabilit că, în anii 2013-2017, cînd a deținut funcția de judecător și președinte interimar al Judecătoriei Rîșcani, mun. Chișinău, Oleg Melniciuc a inclus în declarațiile de avere date eronate. De asemenea, ar fi comis infracțiunea de îmbogățire ilicită, prin deţinerea, personală sau prin intermediul terților, a bunurilor, a căror valoare depăşeşte substanţial mijloacele dobîndite.

Procurorii anticorupție au calculat că în anii 2014 – 2016 familia magistratului a obținut venituri de 1 444 958 lei şi a efectuat cheltuieli de 2 085 101 lei. Acest fapt indică asupra unei diferențe substanțiale dintre averea dobîndită şi veniturile obținute. În categoria ”venituri” procurorii au inclus și cele peste 600 000 lei declarate ca donație. Procurorii le-au numit ”donații suspecte”.

Unele dintre aceste donații provin de la mama și socrul magistratului. Mama i-ar fi donat în anii 2014 și 2015, așa cum se arată în declarațiile de avere, cîte 150 de mii de lei. Oleg Melniciuc le-a explicat prin faptul că banii au fost obținuți legal din locațiunea unor spații pe care mama sa le deține în municipiul Chișinău. Cît privește alte 3 mii de euro donați de socrul său, judecătorul a spus că acesta muncește de mai mult timp peste hotare și și-a putut permite să facă fiicei o astfel de donație.

În prezent, mai multe bunuri ale familiei se află sub sechestru: un autoturism Mercedes, ce aparținea soției magistratului, și mai multe sume de bani, ridicate în cadrul perchezițiilor pe care procurorii le-au făcut în biroul și la domiciliul judecătorului în luna iulie 2017.

Atît la audierile de la Procuratura Anticorupție, cît și în declarațiile pentru presă făcute atunci cînd a fost reținut, Oleg Melniciuc nu și-a recunoscut vina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?