X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Secetă hidrologică: Recomandările Ministerului Agriculturii

26 iul. 2022,, 16:57   Societate
2704 0

În contextul secetei hidrologice, Ministerul Agriculturii vine cu un set de recomandări pentru cetățeni. Astfel, în perioada declarată ca stare de secetă, se recomandă economisirea la maxim a resurselor de apă, utilizarea metodelor alternative de stocare și recirculare în activitățile casnice, dar și în sectorul industrial sau agricol.

Pentru localitățile din zonele declarate cu Cod Roșu:

„Se interzice în intervalul de timp 8:00- 21:00 irigarea gazoanelor, plantelor din gospodăriile proprii, spălatul trotuarelor, aleelor, mașinilor, umplerea piscinelor. Totodată, se interzice evacuarea apei din lacuri, iazuri în scopuri tehnologice; se recomandă utilizarea apei în volume reduse; se interzice spălarea teraselor și irigarea gazoanelor, clumbelor pe timp de zi; să se asigure că echipamentele utilizate sînt intacte și nu permit pierderile de apă”, precizează Ministerul Agriculturii.

Operatorii care furnizează serviciul de alimentare cu apă sînt îndemnați să revadă graficele de livrare a apei și după caz să introducă livrarea pe ore (furnizarea va fi întreruptă în intervalul orar 09:00 - 12:00 şi 18:00- 21:00 pentru refacerea rezervei de apă, în condiții de secetă.)

Totodată, sînt îndemnați să reducă la maxim posibil pierderile de apă și să ajusteze presiunea în conducte la nivelul minim optim de transportare, cu asigurarea livrărilor către consumatori.


„Autoritățile publice locale care nu dispun de sisteme centralizate de apă să asigure populația cu apă prin intermediul cisternelor; distribuirea în centre de urgență a apei îmbuteliate”, mai precizează ministerul.

În zonele în care este declarat „Cod portocaliu” de secetă, autoritățile vin cu un șir de recomandări pentru agenți economici, fermieri, instituții publice, populația generală.

În această perioadă evităm utilizarea fîntînilor arteziene, instalați robinete cu dozator pentru că micșorează consumul de apă și asigurați-vă că robinetele și wc nu au scurgeri de apă.

„Operatorii de apă trebuie să monitorizeze prizele de apă și să ajusteze graficele de livrarea a apei; (furnizarea va fi întreruptă în intervalul orar 09:00 - 12:00 şi 18:00- 21:00 pentru refacerea rezervei de apă, în condiții de secetă.) Să ajusteze presiunea în conducte la nivelul minim optim de transportare, cu asigurarea livrărilor către consumatori.

Autoritățile publice sînt îndemnate să distribuie în locuri amenajate pentru asistență medicală sau centre de urgență a apei îmbuteliate, să informeze populația referitor la reducerea consumului de apă. Prin așa măsuri, conservarea apei devine o practică esențială în toată lumea, inclusiv, la locul de muncă”, se mai arată în nota informativă.

Conform ultimei prognoze a Serviciului Hidrometeorologic de Stat, din 22 iulie, în intervalul 22-29 iulie în rîuri se va menține scurgerea scăzută a apei (cu excepția unor afluenți din stînga a f. Nistru) și va constitui:

-în r. Nistru -30-40% din valorile medii multianuale lunare (Cod Galben);

-în r. Prut – 15-30% din valorile medii multianuale lunare (Cod Portocaliu);

-în rîurile mici – 10-20% din valorile medii multianuale lunare (Cod Portocaliu), iar pe unele rîuri mici – 0-10% din valorile medii multianuale lunare (Cod Roșu).

Potrivit specialiștilor unele sectoare ale rîurilor Delia, Nîrnova, Sărata, Tigheci, Soloneț, Cogîlnic, Cula, Cușmirca, Bîcovăț, Lunga, Lunguța, Salcia Mare, Cahul sînt secate.

Printre țările care deja au introdus restricții la utilizarea apei pot fi menționate Italia, Romînia, Spania, Portugalia etc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?