X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Rusnac: Orchestrele din România învață cum să cînte muzica populară de la instrumentiștii noștri

13 ian. 2019,, 19:54   Societate
4771 0

Artiștii din Republica Moldova au un înalt grad de pregătire.

Potrivit compozitorul Constantin Ruscan, dacă înainte, în anii '50 începutul anilor '60 ai secolului trecut, muzicienii încercau să imite orchestre din România, învățînd cum să interpreteze muzica populară, acum ei învață de la noi!

„În România există doar una sau două orchestre, care interpretează muzica populară nu rău, dar tot nu pot spune că interpretarea lor este ceva extraordinar. Și asta pentru că muzicienii nu au pătruns profesional, cu adevărat în bogăția inepuizabilă a muzicii populare, au învățat, care și pe unde a apucat. În tara noastră, chiar și în sate, nivelul este mai înalt. Când vin aici muzicieni din România și îi aud pe muzicienii noștri din orchestrele folclorice, rămîn surprinși: unul brusc interpretează Bach, altul Mozart, ca apoi să cînte muzică populară. Asta pentru că ei au învățat asta. Ei au fost în expediții folclorice, au colectat materiale, au descifrat, au studiat aranjamentul, istoria muzicii și multe altele. Aşa încît ei simt muzica populară, căci aceasta a devenit parte a fiinţelor lor, iar avînd totodată şi o pregatire clasică, în baza căreia le-a fost altoită şi tehnica respectivă, i-o prezintă ascultătorului la cel mai nivel înalt. Iată de ce, practic, orice orchestră de-a noastră este una de virtuozi.

În afară de maeștrii recunoscuți, avem talente tinere atît în genul de muzică vocală, cît și în cel instrumental. Ce-i drept, există mulți, care compun ei înşişi muzica (sau ceea ce consideră ei că este muzică), interpretîndu-şi propriile compoziţii, realizează un clip video şi tot ei îşi oferă şi aplauzele, fiind siguri că toate acestea sînt la un nivel înalt. Dar ce texte! Rămîi perplex. Uneori este chiar amuzant să urmărești aceste clipuri, pe care se cheltuite și o mulțime de bani. De aceea, eu consider că acum este necesară ca aerul cenzura artistică și încă cea mai strictă. Nici un produs muzical nu ar trebui să fie lansat, dacă nu corespunde criteriilor de calitate.

De asemenea, conform convingerii mele profunde, evenimentele culturale nu ar trebui să fie concentrate numai în capitală, acestea ar trebui să devină o parte integrantă a vieții întregii țări. Spre exemplu, cînd am fost viceministru al Culturii, am propus să creez o orchestră de cameră la Bălți și la Cahul, iar dacă aş mai fi rămas în același post, cu siguranță, aș fi realizat acest lucru. Cum este posibil aşa ceva: ca în capitala nordică și în cea de sud a republicii să nu fie o orchestră simfonică sau cel puțin o orchestră de cameră? Ei spun că nu sînt bani pentru cultură, renunţă, practic, la toate proiectele, tăind finanțarea. Și acest lucru se întîmplă într-o țară cu un potențial atît de mare de talente! Cu un management bun, aceste talente ar putea ajunge să aducă venit”, a spus Rusnac în cadrul unui interviu oferit pentru portalul de știri Noi.md.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?