X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Rolul anesteziologului în timpul intervenției chirurgic

16 oct. 2023,, 07:30   Societate
2137 0

De n-ar fi ei, intervențiile chirurgicale ar fi insuportabil de dureroase, unele maladii ar fi imposibil de tratat, iar unele vieți, imposibil de salvat. Medicul anestezist reanimatolog este cel care face posibilă efectuarea unei operații fără ca pacientul să sufere.

Galina Brînza muncește la spitalul din Bălți deja de mai bine de 13 ani. Încă din băncile școlii știa că va deveni medic, notează Noi.md cu referire la tvn.

„După doi ani de activitate am înțeles că vreau să tind spre ceva mai mult și m-am hotărît că voi depune actele șa Universitatea de Medicină. Ma susținut foarte mult mama, șefa Centrului de sănătate. După asta a fost muncă grea, nopți nedormite, un lucru nu ușor, chiar și lacrimi”, spune Galina Brînza, medic anesteziolog reanimatolog

În timpul studiilor a muncit la Institutul de Medicină Urgentă din capitală. Atunci a înțeles că vrea să se facă medic anesteziolog.

„Îmi place ceea ce fac, îmi place rezultatele, îmi place cum se primește, cum după asta se trezește pacientul de la anestezie și întreabă „gata, operația s-a terminat? N-am simțit nimic.”, asta este plăcut. Anestezia este un proces, prin care medicul anesteziolog induce pacientul temporar și controlat în așa stare, prin acre acesta nu simte durerea”, a declarat Galina Brînza.


Anul acesta, pe data de 16 octombrie, se împlinesc 177 de ani de la efectuarea oficială a primei anestezii generale, de Thomas Morton, care a folosit anestezia eterica. Medicii contemporani au la dispoziție preparate și tehnologii moderne, care le fac munca mai ușoară și mai sigură.

„Dintr-o parte este greu, este o meserie destul de TAIE complicată, dar din altă parte, primești plăcere cînd înțelegi și știi că poți să ajuți, mai ales la maternitate, cînd tu participi la o viață nouă, cînd auzi un primul strigăt sau lacrimi de bucurie”, a spus Irina Calatanciuc, medic anesteziolog reanimatolog.

„Această profesie este legată de viața omului, aici de fiecare dată vezi rezultatul muncii tale și mereu trebuie să fie pe alertă. Este plăcut să conștientizezi că de munca ta depinde viața unui om și să vezi cum ai salvat o viață”, spune Dmitri Dubinceac-Muler, medic anesteziolog reanimatolog.

„Este o specialitate pentru că este una activă, cu multe multe-multe emoții, necesită un caracter puternic, un lucru în echipă, logică bună și viziuni largi în medicină”, a spus Ecaterina Ciobanu, medic anesteziolog reanimatolog.

În Spitalul Clinic Bălți activează 26 de medici anesteziologi, care în 2022 au efectuat peste 6 000 de anestezii locale, regionale, generale și combinate.

6
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?