Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4007

Psihoterapeut: ”Noi nu știm să savurăm din plin tot ce ni se dă”

3 dec. 2023,, 20:00   Societate
2496 0

Oamenii în goana după lucruri materiale au uitat să se bucure din lucruri mici și să savureze din plin viața.

Declarațiile au fost făcute de psihoterapeutul Ala Vicevici în cadrul unui interviu din cadrul rubricii ”Adevărații eroi”.

”Ce este fericirea și ce este bucuria? Foarte mulți le încurcă. Bucuria este starea noastră interioară, eu sînt bucuroasă de ceea ce sînt, sînt bucuroasă pentru mamă, pentru tată și ea poate fi comparată cu mulțumirea. Fericirea, însă, este o emoție de moment. Acea emoție poate să depindă de un obiect, de o persoană sau de o situație. Ne întoarcem în copilărie, ce este fericirea – o înghețată, o păpușă, un joc, o îmbrățișare – o emoție trăită acum care din păcate noi am uitat de ea, din păcate noi am închis-o în interiorul nostru și ea bate la ușă. Copilul din interiorul nostru bate la ușă și ne întreabă: ore cînd am mîncat ultima dată o înghețată în parc cînd am fost la plimbare? Noi nu avem timp, sîntem în goană după lumea materială, cînd avem noi timp să vorbim cu o prietenă să ne bucurăm sau să rîdem așa cum rîdeam în copilărie. Mereu ne gîndim ce o să se gîndească alții, mereu este un blocaj al fericirii. De foarte multe ori ne promitem că nu o să mai fim bucuroși și cînd asta se întîmplă noi punem încă o greutate pe umerii noștri. Părinții cum spuneau: De ce rîzi atîta, că acuș ai să vezi că o să plîngi”, a spus psihoterapeutul.

Potrivit Alei Vicevici, este alegerea fiecărui om să pună plus-valoare lucrurilor din viața lor și să învețe să se bucure din lucruri mici.

”Dintre copilări și frica de acum se face o conexiune așa de mare, iar noi înțelegem că avem totul mai puțin însă bucuria și fericirea. De ce noi nu ne puteam bucura de lucruri simple, de o cumpărătură, de o mașină, de un prînz de orice. Chiar și telefoanele astea noi, cînd ne uităm la ele ne gîndim că atunci cînd le vom avea o să fim fericiți, iar după ce le avem ne uităm la ele și parcă nu s-a schimbat nimic. Noi nu știm să savurăm din plin tot ce ni se dă. Creierul este atît de excitat că el elimină atît de mult, că atunci cînd se întîmplă diferite situații el nu mai are putere să dea altceva. Viața noastră este asemenea unui ecran la telefon în care noi răsfoim și vedem: familie, copil, telefon, mașină și viața trece în goană și noi nu mai savurăm clipa de acum și de aici. Trecul este o depresie, prezentul este fericire și viitorul este un stres. Este alegerea noastră să fim fericiți pentru că eu aleg, eu vreau, eu știu – eu, nu ce vrea mama, nu ce vrea soțul sau altcineva, dar ce vreau eu”,a mai spus psihoterapeutul.

0
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?