X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Pensie, bursă, muncă. Cum trăiește o studentă cu bunica sa cu 4600 de lei

9 dec. 2020,, 17:00   Societate
5357 1

Cu experiența sa s-a împărtășit o fată de 23 de ani care trăiește cu bunica sa pensionară. Venitul lunar al acestei familii este de 4600 de lei, informează eNews.

Portalul independent "СП" din Bălți continuă seria de materiale despre modul în care bălțenii distribuie bugetul personal sau de familie.

Bugetul constă din pensie, bursă și muncă

Victoria* studiază în al patrulea an la Universitatea de Stat din Bălți la specialitatea "filolog de limbă română și engleză". Fata locuiește împreună cu bunica sa în etate și lucrează în timpul liber. Venitul lunar al familiei este de 4600 de lei și constă din pensie, bursă și muncă.

- De cînd învăț la universitate nu a fost o zi să nu lucrez. Întotdeauna încerc să-mi fac timp și pentru învățătură, și pentru lucru, și pentru treburile casnice. Desigur, lucrul cu o zi deplină de muncă nu este potrivit pentru mine, pentru că învăț cu normă întreagă și încerc să nu pierd nici o lecție. Îmi amintesc că în anul doi am încercat să lucrez într-un magazin de îmbrăcăminte. Programul era o săptămînă peste una. Am lucrat două luni și mi-am dat seama că mersul la școală peste o dată nu este pentru mine, așa că am încercat să găsesc ceva mai independent în ceea ce privește programul. O vreme, în calitate de agent distribuiam produse cosmetice.


La universitate fac progrese, mulți profesori spun că voi fi un bun specialist. M-am gîndit că aș putea să mă ocup de copiii la engleză și română la domiciliu chiar acum. Deci, eu pot, pentru o mică taxă și să ajut, și să fac practică. Așa că acum mă ocup cu patru elevi de clasele primare. Doi dintre ei sînt copiii vecinilor, părinții altor elevi m-au găsit prin cunoștințe.

Eu nu iau 120 sau 150 de lei pentru o lecție ca ceilalți. Încerc să nu lucrez pentru bani, ci pentru experiență. Cursurile mele costă 80 de lei pe oră. Cu fiecare copil mă ocup de două ori pe săptămînă. Reiese că din predare cîștig pînă la 2500 de lei pe lună. De asemenea, primesc o bursă de 1100 de lei.
Nu locuiesc singură, ci împreună cu bunica din partea tatălui de 86 de ani. Părinții mei locuiesc într-o altă țară. Ei țin legătura cu mine, dar mă ajută financiar foarte rar. Pensia ei este mică, doar 1000 de lei, deși are o vechime de muncă de 31 de ani. În perioada sovietică, ea a lucrat ca dădacă la grădiniță, salariul pe care l-a avut atunci era mic, de aceea și primește o pensie mică. Nu-mi pot imagina cum ar trăi singură cu acești o mie de lei pe lună. În total, venitul lunar al familiei noastre este de 4600 de lei.

O mulțime de bani pe medicamente și datorii pentru încălzire

- Noi locuim într-un apartament cu două camere. În opinia mea, căminul în Moldova este destul de scump. Salariile nu ne permit să plătim toate serviciile și, în același timp, să trăim liniștit din restul banilor. De obicei, încerc să achit imediat toate facturile pentru serviciile comunale și să cheltuiesc pentru asta aproximativ 900 de lei. Această sumă nu include facturile pentru încălzire. Luna trecută am primit 350 de lei pentru căldură, de aceea am achitat toată suma. Iar în sezonul trecut au fost facturi și cîte 900 și peste 1000 de lei, de aceea plăteam doar jumătate. Acum avem datorii pentru încălzire de circa șase mii de lei. În acest sezon, de asemenea, mă gîndesc să plătesc pentru căldură pe părți.
Pentru mîncare cheltuim circa 2500 de mii de lei. Am unele probleme de stomac, anul trecut au existat suspiciuni de gastrită, așa că am o dietă specială. De obicei, mănînc totul cu conținut scăzut de grăsimi, fiert și neiute. Încerc să mănînc cât mai mult brînză și terci pe lapte. Și bunica iubește mîncărurile fierte și pe abur.

Aproximativ 300 de lei pleacă la universitate: diverse indemnizații, tipăriri de referate, caiete și alte lucruri mici.

Cheltuim mulți bani pe medicamente. Acest lucru costă aproximativ 400-500 de lei pe lună. Cumpărăm diferite unguente pentru încheieturi, analgezice, antivirale si pastile speciale pentru dureri de stomac și arsuri de stomac. Încercăm să acordăm atenție atît problemelor mele de sănătate, cît și ale bunicii.

"Nu pot avea un animal de companie»


- De când eram copil, visez să am un animal de companie, dar în acest moment nu-mi pot permite. Un animal de companie este un alt membru al familiei, care, în afară de îngrijire și atenție, are nevoie de alte lucruri care necesită bani în plus. Visez la un câine de rasă Pechinez. Am inventat chiar și un nume și îmi imaginez mereu cum ies cu el la plimbare.
Deocamdată nu-mi pot realiza acest vis, dar sînt sigură că într-o zi voi reuși.

În plus, trebuie să economisesc pe cumpărarea hainelor. De multe ori port hainele preferate pînă la găuri. În zilele noastre, să găsești haine de calitate bună la un preț bugetar este dificil, deci trebuie fie să arunc o grămadă de bani pentru haine, fie să le port cel mult cîteva luni.

În ultima perioadă încerc să caut haine elegante și de înaltă calitate nu la piață sau în magazine, ci la second hand. Poți găsi adesea lucruri bune la prețuri accesibile.

"Sper că salariul de învățător îmi va ajunge pentru tot”

”Peste un an, voi putea lucra ca profesor la liceu. În afară de munca nobilă, voi avea și un salariu bun, care îmi va permite să mă întrețin pe mine și pe bunica mea și chiar să mă gîndesc la crearea propriei familii. Știu că un tînăr specialist nu are imediat un salariu mare, dar oricum este mai bine decît ceea ce am acum.

Am vorbit cu profesorul meu zilele acestea și mi-a promis să-mi dea o recomandare bună pentru muncă. Sînt sigură că experiența mea de lecții private elevilor mă va ajuta în viitor să devin un profesor bun nu numai pentru un singur copil, ci și pentru întreaga clasă.

În plus, vreau să cred și că oamenii care au lucrat timp de 30-40 de ani la fabrici și întreprinderi de stat vor primi o pensie mai mare de 1000 de lei, ca bunica mea. Bătrînii din țara noastră o duc greu și e bine atunci cînd au copii și nepoți care îi pot ajuta. În caz contrar, pensionarii mor în sărăcie dacă nu au rude.

Numele eroinei a fost schimbat la rugămintea ei*

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?