Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4011

Panglica „Sfîntului Gheorghe” poate fi purtată cu anumite condiții

11 apr. 2023,, 15:26   Societate
4943 0

Judecătorii Curții Constituționale au decis că panglica „Sfîntului Gheorghe” poate fi purtată, atît timp cît nu promovează acțiunile de agresiune militară al crimelor de război sau crimelor împotriva umanității.

CC s-a convocat în ședință, în urma sesizărilor depuse în 2022, de deputații BCS, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac.

Adițional, cu un demers la CC, s-a adresat și „o persoană care a fost sancționată pentru utilizarea panglicii bicolore negru-oranj”, anunță Domnica Manole.

„Curtea Constituțională hotărăște: 1. Se admit parțial sesizările depuse de domnii deputați Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, și sesizarea privind excepția de neconstituționalitate ridicată de domnul Ion Pîntea, parte în dosar… 2. Se declară neconstituțional textului care pot fi confundate cu acestea din definiția „activitate extremistă” reglementată de art.1 din Legea 54 din 21 februarie 2023, privind contracararea activității extremiste. 3. Se recunosc constituționale articolul 365 cu semnul 5, din codul Contravențional și prevederile articolului 1 din Legea privind contracararea activității extremiste, care au fost introduse prin Legea nr. 102 din 14 aprilie 2022, cu excepția celor menționate la punctul 2 din dispozitiv în măsura în care sînt aplicabile doar pentru faptele comise în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității”, a precizat președinta CC, Domnica Manole, citată de Noi.md

În continuare, Domnica Manole a explicat că:


„Curtea a constatat că utilizarea unor atribute sau simboluri echivalează cu exprimarea unei opinii sub forma discursului simbolic, iar interdicția de a le utiliza limitează dreptul la libertatea de exprimare. Prin urmare, Curtea a trebuit să examineze dacă măsura care limitează exercițiul dreptului la libera exprimare este clară, dacă urmărește un scop legitim și dacă este proporțională scopului legitim urmărit… De asemenea, legea nu distinge nici situația în care o persoană nu conștientizează conținutul simbolului. Avînd în vedere complexitatea și multitudinea situațiilor care pot apărea în practică, Curtea a reținut că stabilirea unei liste exhaustive a situațiilor neinterzise nu este aptă să asigure un echilibru corect. Curtea a admis că unele din simbolurile analizate ar putea avea conotații multiple. Astfel, legea, așa cum este reglementată, prevede sancțiuni atît pentru situațiile în care simbolurile interzise sînt utilizate fără intenția de a propaga acțiunile de agresiune militară, crimele de război sau crimele împotriva umanității, cît și pentru situațiile în care se urmărește transmiterea mesajelor care nu pot fi tolerate într-o societate democratică”, a conchis Manole.

Prezenta hotărîre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Amintim că în luna aprilie 2022, Parlamentul a aprobat o modificare a legislației care interzice utilizarea literei Z, folosită în calitate de simbol al armatei ruse și a panglicii Sfîntului Gheorghe. Mai exact, panglicile, semnele, literele sau combinațiile acestora, ce sînt folosite în calitate de elemente distinctive ale agresiunii militare ruse din Ucraina, sînt interzise pe teritoriul Republicii Moldova.

21
2
1
1
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?