Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

OSCE contribuie la majorarea calității educației în școlile din Moldova

18 mai. 2019,, 08:10   Societate
2068 1

Misiunea OSCE în Moldova a finalizat donarea a 16 seturi de echipamente informatice și articole sportive celor opt școli cu predare în grafie latină, administrate de Republica Moldova, dar și celor opt școli transnistrene administrate de autoritățile din Tiraspol, cu scopul de a contribui la ridicarea nivelului de calitate al educației copiilor.

Măsura respectivă face parte din eforturile Misiunii de consolidare a încrederii și reprezintă un mijloc de promovare a dezvoltării multilaterale a elevilor, transmite Noi.md.

De asemenea, vizita respectivă a fost o ocazie bună de documentare din prima sursă despre implementarea Acordului protocolar privind asigurarea funcționării școlilor moldovenești cu predare în grafia latină în Transnistria, semnat de Chișinău și Tiraspol în noiembrie 2017 în cadrul procesului de reglementare transnistreană.

În cadrul întîlnirilor cu administrația celor opt școli cu predare în grafie latină, a fost confirmat impactul pozitiv al acordului respectiv asupra funcționării cotidiene a școlilor. Începînd cu anul școlar 2018, școlile activează cu taxe simbolice de închiriere și cu rate reduse pentru serviciile comunale. Fondurile economisite în rezultatul taxelor care au fost reduse, au fost utilizate de către administrațiile școlare pentru a îmbunătăți mediul educațional. Este de menționat faptul că acordul a permis livrarea simplificată a bunurilor în aceste școli și a făcut posibilă asigurarea liberei circulații a profesorilor și studenților prin punctele de control la locul lor de muncă și de studii. Toate aceste soluții pragmatice au fost elaborate în cadrul întrunirilor intense ale

Grupurilor de lucru desfășurate în 2018, cu participarea activă a celor doi reprezentanți politici în procesul de reglementare transnistreană.


„Acordul cu privire la școlile cu predare în grafie latină a adus mai multă certitudine acestor școli și celor 1,500 de elevi”, a spus Claus Neukirch, Șeful Misiunii OSCE în Moldova. „Părțile recunosc că trebuie să respecte dreptul la educație. Acest lucru îmi dă încrederea că părțile vor lucra constructiv pentru a găsi soluții pragmatice atît în beneficiul elevilor, cît și în alte chestiuni care nu au fost prevăzute de acel acord. Aceasta include chestiunea retrocedării clădirii la școala cu predare în grafie latină din Rîbnița”, a mai menționat el.

Acordul privind asigurarea funcționării școlilor moldovenești cu predare în grafia latină în Transnistria face parte din „pachetul Berlin-plus” din opt puncte, asupra cărora Chișinăul și Tiraspolul lucrează începînd cu anul 2016. Pe lîngă îmbunătățirea situației școlilor cu predare în grafie latină, cele două părți au înregistrat realizări majore în ceea ce ține de aplicarea apostilei pe diplomele de studii emise în Transnistria. La moment, acest mecanism a permis celor peste 220 de studenți din Transnistria să-și urmeze aspirațiile educaționale în străinătate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?