Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Opinie: Între cetățenii de pe malul drept și cel stîng al Nistrului nu există neînțelegeri

30 oct. 2023,, 16:30   Societate
2914 0

Conflictul transnistrean a fost provocat artificial la un moment dat pentru a încetini procesul de prăbușire a Uniunii Sovietice și a-l face reversibil, dar nu au existat niciodată tensiuni serioase la nivelul oamenilor obișnuiți de pe malul drept și stîng al Nistrului și nu există nici acum.

O astfel de opinie a exprimat fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova, expertul în securitate Alexandru Flenchea, în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandru Stahurski de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

Potrivit expertului, nu trebuie să subestimăm capacitatea cetățenilor simpli, obișnuiți de pe malul stîng al Nistrului de a percepe obiectiv imaginea lumii în ansamblu și în mod concret situația noastră.

Alexandru Flenchea a reamintit că peste 360 de mii de locuitori din Transnistria au primit pașapoarte moldovenești.

"Adică, în general, în Transnistria în acest moment nici nu locuiesc atît de mulți oameni. Este clar că nu toți cetățenii moldoveni născuți în Transnistria trăiesc acum pe malul stîng al Nistrului. Cineva locuiește în Chișinău, cineva în Anenii Noi, cineva în România sau în Franța", a spus el.


Fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova, expert în securitate, ne-a propus să mergem la Varnița sau, de exemplu, la Cocieri și să vizităm acolo, relativ vorbind, policlinicile, centrele de sănătate care au fost deschise acolo mai devreme, au fost dotate bine cu sprijinul donatorilor internaționali, s-au făcut reparații, pur și simplu și-au mărit capacitatea. El a menționat că același centru de sănătate din Varnița deservește mai mulți pacienți din Bender și Tiraspol decît de pe malul drept al Nistrului.

"De asemenea, mergeți la Agenției Servicii Publice din Varnița, unde se eliberează aceleași pașapoarte, pot fi perfectate permisele de conducere, înmatriculate mașinile și așa mai departe. Adică oferă o gamă completă de servicii publice. Și uitați-vă cîți oameni sînt de fapt din Transnistria, ca atare, și cîți localnici. Și oamenii nu sînt proști. Toți înțeleg asta. Ei știu că, dacă au o problemă gravă de sănătate, ce fac în primul rînd? Traversează Nistru și cumpără o poliță de asigurare medicală obligatorie, în caz de, Doamne ferește, cazuri grave, operații și așa mai departe, Doamne ferește, oncologie. Și oamenii se tratează aici. Oamenii înțeleg toate acestea. De asemenea, ei știu și chiar la știrile transnistrene se spune că, din nou, dacă Doamne ferește, are loc un accident, dacă Doamne ferește ceva grav, atunci este stabilit de zeci de ani mecanismul de ajutor aero-medical. Pacienții aflați într-o situație deosebit de gravă sînt aduși la Chișinău și sînt tratați aici", a subliniat Alexandru Flenchea.

El a atras atenția asupra faptului că oamenii obișnuiți de pe malul drept și stîng al Nistrului își rezolvă problemele presante. În același timp, dacă anterior locuitorilor Moldovei de pe malul drept le plăcea să meargă la lanțul de magazine Sheriff după produse alimentare, atunci raportul prețurilor s-a schimbat oarecum în ultimii ani și, dimpotrivă, în ultimii ani în Varnița, în parcarea magazinului Linella, au fost mai multe mașini cu plăcuțe de înmatriculare transnistrene decît moldovenești.

"Prin urmare, totul nu este atît de categoric în realitate. Dar indiferent cine și unde merge, acest lucru este normal. Asta e viața. Oamenii își rezolvă cele mai importante probleme. Adică, dacă medicii de aici nu mă pot, voi căuta pe cineva în satul vecin să mă trateze, sau în orașul vecin sau în țara vecină. Dacă nu sunt mulțumit de nivelul de învățămînt de aici, caut unde îmi va conveni și unde voi putea suporta financiar. Dacă ceva mi se pare scump aici și știu că este mai ieftin în localitatea vecină, atunci voi merge acolo. Corect? Transnistria este parte a Moldovei, iar faptul că oamenii traversează liber Nistrul, chiar și în ciuda tuturor obstacolelor din calea libertății de mișcare, construind permanent la Tiraspol așa-numita frontieră timp de trei decenii, oamenii continuă să călătorească. În weekend, mergeți la Grădina Zoologică din Chișinău sau în marile centre comerciale. Acolo puteți vedea deputați transnistreni, așa-numiții lor miniștri, adică oameni cu familii vin la Chișinău din Transnistria", a declarat fostul vicepremier pentru Reintegrare al Republicii Moldova, expert în securitate.

El a mai adăugat că în weekend poți vedea cozi uriașe de mașini care merg, de exemplu, la cetatea Bender, la Tiraspol la meciuri de fotbal. În Cetatea Bender se organizează concerte, tot felul de evenimente culturale cu participarea artiștilor moldoveni.

Alexandru Flenchea a subliniat că, datorită Chișinăului, Tiraspolul nu a putut agrava situația în ceea ce privește libera circulație a cetățenilor într-o astfel de măsură încît să le fie complicat să ajungă în Transnistria sau din Transnistria în restul Moldovei, pentru ca ei pur și simplu să nu plece nicăieri.

"Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că Chișinăul pur și simplu a oprit de fiecare dată, pe cît posibil, înrăutățirea situației în ceea ce privește restricțiile privind libertatea de circulație. Este clar că cantitativ situația se schimbă permanent. Tiraspolul va pune zece posturi noi, apoi după un scandal va înlătura șapte, dar trei vor rămîne. Apoi, după un timp din nou, din nou și din nou.. Deci, datorită Chișinăului, totul nu este atît de rău, iar oamenii pot călători în continuare relativ liber în Transnistria și, invers, din Transnistria aici. Adică, este normal ca în interiorul unei țări oamenii să călătorească liber și să utilizeze în mod liber anumite servicii, să participe la anumite evenimente. Chișinăuienii merg la Tiraspol la meciuri de fotbal, la Bender la concerte, unde evoluează interpreți moldoveni. Adică, chiar faptul că Transnistria nu se opune, ci invită interpreți moldoveni la concertele din regiune, este un lucru minunat. Toate acestea vorbesc despre faptul că conflictul a fost provocat artificial și nu a existat niciodată tensiuni serioase între oameni și nu există nici acum", a spus fostul vicepremier pentru Reintegrare al Republicii Moldova.

10
1
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?