Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

ONG-urile de mediu cer implicarea autorităților

23 apr. 2018,, 07:51   Societate
3084 0

Campaniile de informare, realizarea materialelor jurnalistice de investigație pe domeniul de mediu, precum și crearea unui cadru normativ legislativ de protecție a ariilor naturale pot contribui la protecția mediului ambiant în Republica Moldova.

Mai multe propuneri pentru autorități au fost înaintate în cadrul Forumului ONG-urilor de mediu care a avut loc în perioada 20 și 21 aprilie, la Chişinău. Recomandările înaintate de participanții Forumului se vor regăsi într-o rezoluție care va fi plasată și ulterior consultată pe site-ul ecocontact.md, transmite IPN.

Potrivit Ecaterinei Vîlcu, ofiţer de comunicare EcoContact, una din recomandările înaintate pentru autorități în cadrul celor opt ateliere de lucru din cadrul evenimentului, ține de prelungirea campaniei societății civile și implicarea mass-mediei pentru a stopa construcția nodului Dnestrovsk. De asemenea, se cere constituirea unei structuri care va asigura un management integrat al resurselor de apă, în special al rîurilor mici, precum și crearea unui cadru normativ-legislativ de protejare a Parcului Național Nistrul de Jos și a Rezervației Prutul de Jos. O atenție aparte, cred participanții Forumului, trebuie acordată monitorizării în continuare a implementării Acordului de Asociere pe domeniul mediului, iar în cazul în care există neconcordanțe, societatea civilă să sesizeze autoritățile, mass-media și publicul larg despre neracordarea legislației naționale la standardele europene pe domeniul mediului.

Ecaterina Vîlcu spune că în ediția din anul curent a Forumului au fost discutate și tematici noi precum: aspectele de integritate și lupta cu corupția în domeniul mediului. În acest sens au fost propuse campanii de informare, realizarea de investigații jurnalistice, precum și evaluarea costurilor de mediu în cazurile de corupție. De asemenea, s-a cerut o mai mare transparență a ONG-urilor, ceea ce înseamnă că acestea nu doar ar trebui să publice pe site-urile lor rapoartele anuale, ci și a dovezilor impactului pe care le au activitățile pe care le fac în domeniul protecției mediului. O altă abordare inovativă a fost integrarea aspectelor de gen în proiectele de mediu. Aici s-a propus consolidarea capacităților ONG-urilor în integrarea capacităților de gen și crearea unor ghiduri tematice în acest sens.

La forum au participat reprezentanți ai ONG-lor de mediu, experţi naţionali, reprezentanţi ai organizaţiilor donatoare, oficiali guvernamentali.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?