Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Olga Buianovscaia: ”Indiferent ce se întîmplă îmi propun să transmit emoții publicului”

22 oct. 2023,, 19:00   Societate
1914 0

Arta bulelor de săpun este fără îndoială o abilitate care se șlefuiește în timp, iar o prestație a unui artist în domeniu este precedată de multe ore de muncă și de mult efort.

O spune Olga Buianovscaia, moldoveanca care a reușit să ajungă în cartea recordurilor Guinness.

”Ei bine, să spunem așa, este ca în genul iluzionismului, principalul lucru este să manevra cu el, adică unele elemente pot să îți reușească din prima și le folosesc adesea ca elemente interactive, astfel încît oamenii să poată face fotografii frumoase, să se joace cu bule, să le atingă. Atele, însă necesită multă practică și măiestrie., ele pot fi elaborate ore întregi. De exemplu, cînd am creat bule cu abur, nu am putut scoate o singură bulă din generatorul de abur timp de două ore. După aceea, m-am așezat, m-am liniștit și mi-am spus: "Ei bine, nu există cale înapoi, înainte, doar înainte", iar după aceea, probabil 15 minute mai tîrziu, a apărut prima bulă de abur. Bulele sînt foarte subțiri, au un perete de la 5 la 40 nanometri, sînt foarte sensibile la factori externi și ar trebui să existe o balanță între starea de spirit și mediul din jur, bulele simt imediat cînd sînteți entuziasmat, încercînd să realizați ceva din ele și în așa situații ele se sparg imediat. În astfel de momente, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vă calmați, deoarece bulele sînt foarte delicate. Și, desigur, multe depind de aer. Aerul nu trebuie să fie prea uscat, nu trebuie să existe expunere directă la razele soarelui, deoarece atunci este dificil să manipulezi bulele. Și, bineînțeles este nevoie și de abilitățile artistului. Trebuie să știi exact ce faci, să nu uiți nimic, să ții cont de tot – planul A, planul B, planul C, pentru că trebuie să faci un fel de truc și dintr-o dată rămîi cu o recuzită în mînă și bula se sparge și, în acest caz, trebuie să existe un plan B: ce faci acum sau ca dintr-o structură în care o parte a explodat, faceți un design diferit, astfel încît spectatorul să nu observe că ceva nu a mers bine. Firesc că nu poți fi expert într-o clipă, toate abilitățile se depind în timp”, a povestit artista în cadrul unui interviu pentru rubrica ”Adevărații Eroi”.

Deși artiștii din domeniul show-urilor cu bulele de săpun par să le mînuiască cu multă ușurință, totuși puțini știu că în spatele unui spectacol stau ore, zile, luni și chiar ani de antrenamente.

”Sînt surprinsă că un spectator care nu știe cum ar trebui să fie este întotdeauna fericit, întotdeauna entuziasmat de spectacol, pentru că probabil nu contează pentru el cît de complexă este structura sau sculptura. De aceea îmi dau mereu o directivă: indiferent ce se întîmplă să transmit emoții publicului. Spectacolul în sine este foarte scump. Dacă adunați toată recuzita atunci costurile sînt tare mari, nu voi da acum o sumă căci nu mi se pare corect. Pentru a umfla bule mari, trebuie să aveți cantități mari cu soluție. Soluția cu care lucrez eu am creat-o singură. Acesta este, de asemenea, unul dintre lucrurile de care pot fi mîndru, deoarece mulți artiști din acest gen lucrează cu un lichid cumpărat. Fie aduc concentrat din străinătate, fie îl comandă, foarte puțini oameni prepară singuri soluția. Inițial, am decis să găsesc această formulă, am analizat totul pe piață, m-am uitat la proporțiile medii, am început să experimentez și, să spunem, aproape imediat am reușit să găsesc formula perfectă. Am fost foarte surprinsă, pentru că atunci cînd am ajuns în comunitatea închisă a artiștilor, formula găsită de mine era una cu totul diferită de cea folosită de colegii mei. Poate că recordul în sine a fost stabilit pentru că lichidul folosit a făcut față mărimii bulei de săpun. În plus, lucrez pe rachete uriașe, lucrez cu foc – am țevi de foc, am bile de fum, care sînt foarte interesant colorate în lumină artificială, sînt saturate de culoare, de fapt spectacolul meu este o joacă cu bile colorate. Lucrez cu abur, așa cum am spus. Acestea sînt bule care se ridică, zboară în sus. Lucrez cu heliu, care permite să creez diverse structuri înzbor, lucrez pe un cadru vertical. Am birouri iluminate, echipamente iluminate, rachete iluminate. În general, o cantitate destul de mare de echipament. Să spunem doar că, de îndată ce apare ceva nou pe piață încerc imediat să-l cumpăr, pentru că sînt foarte interesată să mă joc cu el. Deși nu prea am timp să joc, pentru că echipamentul se acumulează și trebuie să-mi dau seama ce este și ce oportunități oferă. Trebuie să te obișnuiești cu totul, să-ți cizelezi măiestria”, a spus artista.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?